Duhovnost

OSNOVE DUHOVNOG BONTONA

Ono što Bog traži od nas može se svesti na četiri riječi One „četiri najvažnije riječi”, koje smo naučili dok smo bili još jako mali, također su temelj za naš odnos s Bogom...

Ono što Bog traži od nas može se svesti na četiri riječi

Foto: Shutterstock

 

Vrlo rano, već u prvom razredu osnovne škole učili smo o četiri najvažnije riječi: molim, izvoli, oprosti i hvala. Neki od nas su saznali za njih još i prije nego što su krenuli u školu. O njima su nam govorili naši roditelji. Cilj je uglavnom bio isti: da što ranije naučimo osnove lijepog ponašanja. To nam je uglavnom bio prvi susret s pravilima bontona. Kasnije smo, u školi i u obitelji, upoznavali i ostala pravila lijepog ponašanja. Međutim, četiri najvažnije riječi su nam svima ostale urezane u pamćenju kao izuzetne i posebne.

Ove četiri riječi i Bog želi u osobnom odnosu s nama. Ova se tvrdnja u prvi mah možda čini neobičnom, ali ako malo dublje razmislimo o onome što Bog zaista traži od nas, možemo vidjeti da se sve to može svesti na ove četiri riječi. One nisu samo osnove društvenog nego i duhovnog bontona.

Kako izgleda kad u odnosu s Bogom koristimo ove četiri riječi

Riječ MOLIM je neizostavni dio kršćanskog života. Molitvom se snažno povezujemo s Gospodinom. Molitva je znak blizine i povjerenja stvorenog sa Stvoriteljem, grešnog sa Svetim, manjkavog sa Savršenim. Kao ljudi, neopisivo slabiji u ovom odnosu, tražimo milost od savršenog i svetog Boga, izvora svih dobara. Kad molimo, mi kao da stavljamo nevidljive ljestve prema Nebu. Dolazimo Bogu s užetom i praznom košarom želeći da je On ispuni svojim darovima te je zatim spusti na Zemlju.

Gospodin Bog od nas traži i predanje, traži naše IZVOLI. Ne samo da mu predamo ono što nam je u rukama nego i same ruke; ne samo ono što nam je u srcu nego i samo srce. Ne traži samo da mu predamo nešto od sebe nego, ponajprije, da mu predamo sebe. Međutim, kao ljudi, slabi smo i bijedni. Često posrćemo i padamo u grijeh. Mjesto u nama koje je Gospodin ostavio za sebe, ponekad ustupamo idolima. Ili, pak, zavolimo ono što On mrzi, a preziremo ono što mu je ugodno.

Zato nam je prijeko potrebna riječ OPROSTI. I to istinska, iz dubine srca. Kad god se iskreno pokajemo za grijehe, Gospodin nam ponovno otvara vrata svog Božanskog srca, prašta nam i grli nas kao svoju voljenu djecu.

Kakav bi to bio odnos s Gospodinom bez HVALA? Bog koji nas je pozvao u život i brine se za naše potrebe, a k tome nas još želi uvesti u vječnu nebesku radost, zaslužuje našu najveću zahvalnost. Psalmist nam daje divan savjet zahvalnosti: „Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama; hvalite ga, ime mu slavite!” (Ps 100,4). Božja milost je prisutna bez prestanka za sve nas koji je tražimo. Upravo zato bi naše zahvaljivanje trebalo biti stalno. Međutim, vrijeme u kojem živimo sve manje nalazi vremena za ove četiri riječi, posebno za zahvaljivanje i slavljenje. Česti izgovor je kako nemamo vremena za Gospodina, iako nam je sve vrijeme koje imamo dao upravo On!

Ispunimo život ovim najvažnijim riječima i često ih donosimo Gospodinu!

Autor: Ivan Smoljić, dipl.uč.

Najčitanije

Na vrh