Vijesti

U NADBISKUPIJSKOM PASTORALNOM INSTITUTU NA KAPTOLU

Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu Cjelodnevni program, sastavljen od četiri cjeline, odvija se u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na Kaptolu 29A i u zagrebačkoj katedrali…

Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti u Zagrebu

Središnja proslava 50. obljetnice Kršćanske sadašnjosti održava se danas, 12. lipnja 2018. godine. Cjelodnevni program, sastavljen od četiri cjeline, odvija se u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu na Kaptolu 29A i u zagrebačkoj katedrali.

U prvome dijelu programa, u dvorani „Vijenac“, održao će se znanstveni kolokvij pod nazivom „Vjera i kultura“.

Program

Predavanje o temi „Kršćanska sadašnjost – tradicija i modernitet“, održao je prof. dr. sc. Stjepan Kušar. Nakon njega, svoje je predavanje o temi „Vjerska i kulturna djelatnost Kršćanske sadašnjosti u komunističkome društvu“ održalo dvoje predavača, izv. prof. dr. sc. Slavko Slišković i doc. dr. sc. Ana Biočić. Svoje izlaganje na skupu iznio je i doc. dr. sc. Krunoslav Novak o temi „Kršćanska sadašnjost u aktualnom društvenom i kulturnom kontekstu – Vjerska kultura u suvremenim medijima komuniciranja – poželjne perspektive djelovanja KS-a“, te doc. dr. sc. Ivan Dodlek o temi „Kršćanska sadašnjost na putu ljepote – Umjetnost u evangelizaciji i pastoralu kulture.“

Posjetitelji će u predvorju Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta moći također i razgledati prigodnu izložbu o 50 godina Kršćanske sadašnjosti.

Središnja će se proslava zaključiti svečanim euharistijskim slavljem

U trećemu, poslijepodnevnom dijelu programa, najprije će u 16 sati, ponovno u dvorani „Vijenac“, biti održana Svečana proslava pod nazivom „Kršćanska sadašnjost – putovanje u pet slika“. Nazočnima će se prigodnom riječi obratiti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te uzvanici, a u nastavku programa, u kojem će se u pet slika prikazati djelovanje i postignuća Kršćanske sadašnjosti, nastupit će Collegium pro musica sacra, Gudački kvartet „Sebastian“, klapa „Nostalgija“ i harfistica Mirta Lice koji će izvesti više skladbi uklopljenih u tekstualni i vizualni dio programa. Voditelji programa bit će mr. sc. Tanja Popec i dramski umjetnik Robert Kurbaša.

Središnja proslava 50. obljetnice KS-a zaključite će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali s početkom u 19 sati. Liturgijsko će pjevanje predvoditi Collegium pro musica sacra, a među ostalim izvodit će i Hrvatsku misu za četveroglasni mješoviti zbor Petra Kneževića (1701.-1768.). Orgulje će svirati Neven Kraljić, dirigent će biti Tihomir Prša, a umjetnička voditeljica s. Cecilija Pleša.

Najčitanije

Na vrh