Najave

ŽUPA MAJKE BOŽJE SLJEMENSKE

SLJEME 16. srpnja biti će svečana proslava 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka župe Središnju svetu misu u 12 sati predvodit će pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski

Foto: Župa Majke Božje Sljemenske

 

Iz župe Majke Božje Sljemenske pozivaju na proslavu 90 godina posvete kapelice i 60 godina osnutka župe.

Svečana proslava bit će 16. srpnja 2023. u kapelici Majke Božje Sljemenske kraljice Hrvata, na dan posvete kapelice. Središnju svetu misu u 12 sati predvodit će pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski.

Povijest kapelice

Ideja o gradnji kapelice na Sljemenu počela je oko 1907., no zbog I. svjetskog rata privremeno je odgođena. Kasnije je povezana sa proslavom 1000 godina hrvatskog kraljevstva i 1300 godina pokrštavanja Hrvata. Marijina kongregacija vjernika (iz svetišta Srca Isusova iz Palmotićeve) preuzela je izgradnju kapelice, a građevinsko zemljište darovalo je Poglavarstvo grada Zagreba sa tadašnjim gradonačelnikom V. Heinzelom.

Pomoćni zagrebački biskup dr. Dominik Premuš slavio je 11. rujna 1932. godine prvu svetu misu u šumi pored kapelice, dok je prva misa u samoj kapelici bila polnoćka 1932. godine. Kapelicu je posvetio zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer
16. rujna 1933. godine. 30 godina kasnije, tj. 1963. godine, za potrebe planinara kapelica postaje i župna crkva. Time je to jedinstvena župa u Hrvatskoj – jedina turistička župa, župa koja nema umrlih, ali ima vjenčanih i krštenih, a župljani su svi hodočasnici i planinari koji ju posjećuju.

Sljemenska kapelica, izgrađena na nadmorskoj visini od 1001 metra, je remek – djelo arhitekta J. Denzlera. Kapelica je jedinstveni spomenik moderne hrvatske arhitekture i umjetnosti u živoj prirodi. Izvana je slična starohrvatskim crkvicama, a unutrašnjost je bogata motivima prve kršćanske umjetnosti na tlu Hrvatske. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti kapelica je službeno zaštićena kao kulturno dobro.

Ostale detalje oko proslave možete saznati i na Facebook stranici župe ili upitom na [email protected] .

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh