Duhovnost

U POTRAZI ZA BOŽJIM DUHOVNICIMA

Slijedimo li put koji nam je Bog namijenio čekaju nas prepreke Mjera udovoljavanja Bogu odgovara mjeri rizika da razočaraš ljude radi Njega

Ići putem koji nam je Bog namijenio često podrazumijeva borbu sa strahom od nezadovoljstva drugih ljudi

Foto: KeyStock, Shutterstock

 

Povjeri se Bogu

Bog ti daje priliku da povjeruješ u snagu njegova uspjeha, u njegovu snažnu milost, i zadovoljiš Onoga koji želi tvoju sreću i tvoj uspjeh. No put na koji upućuje često zahtijeva borbu sa strahom od nezadovoljstva drugih ljudi. Često je taj drugi upravo sam otac. Mjera udovoljavanja Bogu odgovara mjeri rizika da razočaraš ljude radi njega. Neki su očevi zadovoljni nama samo kada im možemo poslužiti da svladaju vlastite frustracije – jer smo potratili život, jer smo nevrijedni i ništa nam ne polazi za rukom. To im pruža priliku za trijumf i da učvrste sliku o vlastitoj vrijednosti. Grade zgradu svog ponosa na ruševinama životnog poziva vlastita djeteta. To se događa. Kada sin ne pokazuje znakove slabosti i kada mu krene u životu, takvi očevi pokazuju nezadovoljstvo i upravo je to ono što može spriječiti sina da postigne uspjeh. Netko u sebi može potisnuti strah od izvršenja svoje uloge i sumnjati u vlastitu sreću. Takav stav tjera na potpuno povlačenje.

Bog Otac uvelike je unaprijedio Gideona. Htio je od njega učiniti sretna i uspješna čovjeka. No Gideon je…

Od drugih tražimo savršenosti

Iz tog razloga možemo tražiti ostvarenje svojih ciljeva u drugima na vrlo zahtjevan način, možemo biti okrutni, a istovremeno vrlo povučeni. Drugi nam tada služe da bismo im držali prodike i kritizirali ih, upozorili ih na pogreške, zahtijevajući od njih savršenost i veličinu. Nije to mana samo zakržljalih očeva obitelji nego i zakržljalih duhovnih očeva. Hraniti se zadovoljstvom na račun drugih izražavajući nezadovoljstvo njihovom nesposobnošću i pogrješivošću može minimalno ublažiti osjećaj osobna duhovnog kukavičluka.

„Ako je pastirska briga dokaz ljubavi, onda čestit čovjek koji odbija pasti Božje stado dokazuje da ne ljubi Vrhovnog Pastira.“

Bog Otac uvelike je unaprijedio Gideona. Htio je od njega učiniti sretna i uspješna čovjeka. No Gideon je u odlučujućem trenutku okrenuo leđa uspjehu i naposljetku završio u grobu vlastita oca. Možda je očeva sjena za Gideona cijeli život bila svojevrstan grob? Sveti Grgur u svojim je pravilima pastirima istaknuo dijalog između Isusa i Petra nakon uskrsnuća. Krist izgovara riječi u kojima stavlja znak jednakosti između ljubavi prema njemu i službe pastira ovcama i janjcima. Komentirao je to na sljedeći način: „Ako je pastirska briga dokaz ljubavi, onda čestit čovjek koji odbija pasti Božje stado dokazuje da ne ljubi Vrhovnog Pastira.“

Bog ulazi u savez s ljudima

Gideon prema mome iznesenom stajalištu nije heroj, mislim da je predstavljen prilično realno. No, moja interpretacija ne mora biti jedina moguća, već samo jedna od mnogih. Razmišljajući o Gideonu ipak pronalazim mir. Bog ulazi u savez s ljudima, a ne nadljudima, i ljudi, iako grješni i nevjerni, bivaju zapisani u Knjizi Života – Bibliji.

Iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Preporučujemo da pogledaš na webshop naše Biblioteke Figulus i pogledaš koje naslove p. Pelanowskog možeš kupiti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh