Vijesti

SLAVLJE EUHARISTIJE USRED RAZARANJA // Nakon trogodišnje okupacije ISIS-a, kršćani u Mosulu ponovno slave svetu Misu Svetu Misu slavio je otac Montes, na blagan mučenice sv. Edith Stein, u Mosulu…

Nakon oslobođenja iračkog grada Mosula iz ruku Islamske države, kršćani se s oprezom vraćaju u grad, a s njihovim se dolaskom ponovno započinje slaviti sveta Misa.

Otac Louis Montes, svećenik s Instituta Utjelovljene Riječi, u kolovozu je slavio svetu Misu u samostanu sv. Jurja. Otac Louis došao je u Mosul kako bi snimio dio dokumentarca naziva Čuvari vjere (Guardians of the Faith), u kojem se nastoji prikazati stvarnost života kršćana u Iraku i Siriji.

Posljedice razaranja

Sveta Misa slavila se 9. kolovoza, mjesec dana nakon oslobođenja Mosula, na blagdan svete Edith Stein, koja je umrla mučeničkom smrću u nacističkom logoru. Otac Louis rekao je da je „veliki Božji dar“ to što može slaviti blagdan mučenice u samostanu koji je „sigurno Crkvi dao mnoge mučenike“.

Pripadnici ISIS-a teško su oštetili samostan; na podu je kamenje – klesani kamen sa zidova, kipovi su uništeni, kao i pećina Djevice Marije. Križevi sa zidova su također uništeni, tako da ne ostane ništa što je „kršćansko“, odnosno ništa što je Isus Krist.

Otac Montes rekao je da je bilo nadahnjujuće iskustvo slaviti Euharistiju usred tolikog razaranja.

Sveta Misa za Europu

„Na ovom mjestu, koje je napadnuto zbog kršćanstva, kontemplacija križa, koja se obnavlja u svetoj Misi, imala je toliku moć“, rekao je otac Louis.

Svećenik je rekao da je svetu Misu prikazao za Europu, koja „pati od odbacivanja Boga, kako bi ju krv mučenika na Bliskom Istoku protresla i dotaknula, da se probudi“.

Pogled je na tolika oskvrnuća bolan, tvrdi otac Montes, a još je bolnije misliti na mržnju prema Kristu koja je motivirala napade. No, istovremeno, otac Louis dodao je da je zaista lijepo znati „da netko služi progonjenim ljudima“.

Izvor: Catholic News Agency

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh