Vijesti

SJEĆANJE NA SVEĆENIKA KOJEG SU UBILI DŽIHADISTI // Godina nakon ubojstva o. Hamela – mučeničkom smrću posvjedočio je vjeru u Isusa Krista

Otac Hamel prvi je svećenik kojeg su ubili džihadisti u Europi u ovom stoljeću

Prije godinu dana, 26. srpnja 2016., ubijen je otac Jacques Hamel, dok je slavio sv. misu u crkvi Sv. Stjepana, u francuskoj pokrajini Normandiji. O. Hamel je prvi svećenik kojeg su ubili džihadisti u Europi u ovom stoljeću.

Otac Hamel dio je ‘lanca mučenika’

Činjenica da je ubijen upravo u crkvi sv. Stjepana potiče na promišljanje, i poziva nas na ponovno čitanje života ovog francuskog svećenika, u svjetlu života kršćanskog prvomučenika i mnogih drugih koje je Papa Franjo nazvao braćom progonjenom zbog vjernog svjedočenja Evanđelja. U rujnu prošle godine, na misi zadušnici za o. Hamela, Papa Franjo je istaknuo kako je ubijeni o. Jacques dio lanca mučenika, kršćana koji danas trpe kako se ne bi odrekli Isusa Krista. Poput kriminalca ubijen je dobar i krotak čovjek, čovjek bratstva.

Mučenik je ‘čovjek kojemu je iskazana Božja milost’

U trenutku smrti, istaknuo je tada Papa Franjo, o. Hammel lucidno je prokazao začetnika progona. Sotona je začetnik progona, svjedoče njegove posljednje riječi pred ubojicama: ‘Odstupi, Sotono!’. Mučenici, naprotiv, slijede Isusa, rekao je tom prilikom papa Franjo, jer On je „prvi mučenik“, „njihov jedini kruh“, i „ne treba im ništa drugo“; „o mučeniku se ne može govoriti kao o heroju, to je čovjek kojem je iskazana Božja milost, jer mučenicima nas čini Božja milost, a ne hrabrost“. Danas su mučenici brojniji nego u prvim kršćanskim vremenima, podsjetio je tom prilikom Sveti Otac, mada mediji o njima ne govore.

U Rimu, u bazilici sv. Bartolomeja, postavljen je memorijal novih mučenika 20. i 21. stoljeća. Don Angelo Romano, rektor Bazilike, ističe da se danas događaju „masovna mučeništva koja zahvaćaju cijele crkvene zajednice“. Uz njih, postoje i tzv. „skriveni mučenici“, muškarci i žene koji nastoje promicati bratstvo, pronalazeći nove putove življenja Evanđelja, „kršćani koji ljube bezuvjetno u materijalističkom i individualističkom svijetu“, po nauku Isusa Krista.

‘Krv mučenika, sjeme je kršćana’

„Nalikovati Isusu“ privlači vjernike, dodaje rektor Romano, i zato je smrt o. Jacquesa duboko potresla Francusku. U tom smislu, zaključuje don Romano, jasno je što Papa misli kad citira Tertulijanovu misao, „krv mučenika, sjeme je kršćana“: „nema sumnje da je Gospodin pobijedio zlo, a mi moramo biti na visini povjerenog nam zadatka: a to je navještaj Evanđelja svijetu koji ga je tako potreban“.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh