Mladi

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Seks rađa krivim očekivanjima Parovi koji prakticiraju predbračni seks riskiraju da stvore seksualna očekivanja koja se ne temelje na fiksnoj situaciji, i stoga neće biti ispunjena

Foto: Pixabay

 

U svakom udžbeniku iz psihologije naići ćete na pojam utiskivanja (engl. imprinting). Utiskivanje je proces tijekom kojeg se životinje nakon okota fiksiraju na svoja iskustva do te mjere da se povezuju sa svojim timariteljima.
Ako proguglate pojam imprinting, najvjerojatnije ćete naći preslatke slike timaritelja u zoološkom vrtu ili znanstvenika kojega u stopu slijede divlje patke jer su se nakon izlijeganja prilijepile za njega.

Seksualna očekivanja uvijek se temelje na seksualnim iskustvima

…predbračni seks može utisnuti iskustva na paletu naše seksualnosti. Nakon što se ta iskustva utisnu u vas, vaše će se tijelo seksualno uzbuditi samo u takvim situacijama

Odnedavno se ovaj koncept primjenjuje na ljudsku seksualnost. Mark Gungor, koji se bavi problemima braka te je pomogao tisućama parova diljem Amerike, tvrdi da predbračni seks može utisnuti iskustva na paletu naše seksualnosti. Nakon što se ta iskustva utisnu u vas, vaše će se tijelo seksualno uzbuditi samo u takvim situacijama. Gungor objašnjava da „oni koji izgube nevinost prije braka dalje to preslikavaju na požudu predbračnog seksa.“ Tada se seksom u vezi želi samo proživjeti ranije iskustvo, a ne povezati se sa srodnom dušom. Kada osobe ciljaju samo na to da ponovno prožive prošla iskustva, lišavaju seks njegova urođenog uzbuđenja, jer ono počne ovisiti o situaciji, a ne o osobi.

Bez obzira je li ova teorija o seksualnom utiskivanju istinita ili ne, jedno je sigurno – seksualna očekivanja uvijek se temelje na seksualnim iskustvima.

parovi koji prakticiraju predbračni seks riskiraju da stvore seksualna očekivanja koja se ne temelje na fiksnoj situaciji, i stoga neće biti ispunjena

Parovi koji prakticiraju seks u braku vide da se njihova seksualna očekivanja temelje na fiksnoj situaciji: prakticiraju seks s istim partnerom u trajnoj bračnoj vezi. Nepromjenjiva situacija potiče ih da budu kreativni, da neprestano rastu i produbljuju bliskost. S druge strane, oni parovi koji prakticiraju predbračni seks riskiraju da stvore seksualna očekivanja koja se ne temelje na fiksnoj situaciji, i stoga neće biti ispunjena.

Predbračni seks rezultira nestalnim očekivanjima

Predbračni seks rezultira nestalnim očekivanjima jer je hodanje prije braka, po samoj svojoj naravi, prijelazna, a ne trajna faza. Veza će se ili okončati ili prerasti u brak. Očekivanja nastala tijekom prijelaznog razdoblja temelje se na promjenjivoj varijabli, što onemogućava da se zadovolje seksualna očekivanja postavljena u prošlosti.

Može li moja prošlost u kojoj je bilo predbračnih seksualnih iskustava utjecati na moje buduće veze?

Predbračna čistoća omogućava vašim očekivanjima da se ukorijene i rastu na plodnom tlu trajne bračne veze

Vaša prošla seksualna iskustva uvijek će utjecati na ona sadašnja jer svako iskustvo prije braka stvara mentalna, emocionalna i fizička očekivanja od seksa. Ta će očekivanja utjecati na vaš bračni seksualni život tako što će od vas ili vašeg supruga / vaše supruge zahtijevati nešto što nećete moći ispuniti (zato što se ta očekivanja temelje na prijelaznoj fazi hodanja koja se u konačnici mijenja). Bit ćete pod stresom, sramit ćete se i udaljiti se emocionalno ili čak i fizički. Predbračna čistoća omogućava vašim očekivanjima da se ukorijene i rastu na plodnom tlu trajne bračne veze.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Debra Fileta licencirana je stručna savjetnica i autorica brojnih članaka i knjiga o vezama i braku.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh