Duhovnost

SAVJETI KAKO POSVETITI ŽIVOT BOGU

Pet jednostavnih savjeta kako biti svet svaki dan Evo nekoliko savjeta koji nam mogu pomoći umornoj duši da svaki dan dođe k sebi i posveti se Bogu. Svetost je mnogo lakše postići ako se oslobodimo pritiska i polako otvaramo svoja srca iz dana u dan

Pet jednostavnih savjeta kako biti svet svaki dan

Život je užurban. Stalno nas tjeraju i pritišću različite obveze – obitelj, posao i zajednica. Nikada kraja! I kada idemo na misu u nedjelju, sjetimo se da smo propustili živjeti svaki dan u Božjoj nazočnosti. Zaboravljamo moliti i život nas stalno nekamo tjera.

Što možemo učiniti da nas život ne pregazi?

Evo nekoliko savjeta koji nam mogu pomoći umornoj duši da svaki dan dođe k sebi i posveti se Bogu. Svetost je mnogo lakše postići ako se oslobodimo pritiska i polako otvaramo svoja srca iz dana u dan.

1. Molite čim ustanete

Sveti Josemaría Escrivá zvao je to „junačkom minutom“ i napisao u svojem Putu: „Mnogi dobri kršćani razvili su naviku da prve misli u danu daju Gospodinu. Slijedi ‘junačka minuta’ – koja dovodi do jutarnje molitve i dobra početka dana. Junačka minuta. To je vrijeme ustajanja. Bez oklijevanja: misao na nebo i ustajanje. Junačka minuta: to je mrtvljenje koje snaži tvoju volju i ne šteti tvojemu tijelu. Ako, s Božjom pomoći, pobijediš sam sebe, bit ćeš u prednosti cijelog dana. Tako je obeshrabrujuće biti poražen u prvom okršaju.“

To je tako jednostavan način da se započne dan na pravi način, ali ujedno i najteži.

2. Odvojite pet minuta u danu za molitvu

Ponovo nešto što nije ne znam što, ali što prečesto zaboravljamo. Važno je unaprijed odrediti vrijeme za molitvu. To može biti pet minuta, 15 minuta ili čak 30 minuta. Koliko god to bilo, važno je odrediti vrijeme u dnevnom rasporedu i onda se toga držati. To može biti na poslu ili kod kuće (ili na putu). Stavite molitvu u svoj dnevni raspored i to iznova ponavljajte svakog dana.

3. Molite „Isusovu molitvu“

Drugi način na koji možete uklopiti Boga u svoju svakodnevicu jest moliti „Isusovu molitvu“. Katekizam opisuje tu starodrevnu molitvu ovim riječima: „Taj sasvim jednostavan zaziv vjere razvio se u molitvenoj tradiciji u raznim oblicima na Istoku i na Zapadu. Najobičniji oblik, koji su nam prenijeli monasi sa Sinaja, iz Sirije i s Atosa, jest: ‘Isuse Kriste, Sine Božji, Gospodine, smiluj se nama, grešnicima!’ On povezuje kristološki hvalospjev iz Fil 2, 6–11 s vapajem carinika i slijepih prosjaka za svjetlom. Po njemu se srce usklađuje s bijedom ljudi i s milosrđem njihova Spasitelja.“ (KKC, 2667) Ta molitva, ako se stalno ponavlja, dobar je način da se razmatra ljepota i milosrđe Božje. Za nju je potrebno tek nekoliko sekunda, ali je duhovno veoma snažna.

4. Nosite sa sobom krunicu kamo god idete

Ne morate čak ni moliti krunicu, samo ju nosite sa sobom u džepu ili torbici. To se možda čini čudnim, ali može biti izvor nadahnuća ili utjehe u danu. Možda posegnete u džep po ključeve i umjesto njih izvučete krunicu. To je jednostavan podsjetnik na Boga i može nas podsjetiti da trebamo moliti u trenutku kad nam je Bog potreban. Krunica je bila prvi fidget spinner!

5. Molite prije odlaska na počinak

Ako započinjete dan s Bogom, onda ga i završite s Bogom. Molitva prije spavanja ne mora biti dugačka, ali mora biti zahvaljivanje. Budite zahvalni za ono što vam je Bog dao u danu i odlučite da ćete sutradan biti bolji. Mnogi svetci molili su različite vrste molitava prije spavanja i svi su njima duhovno okoristili.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh