Katekizam Katoličke Crkve (KKC)

IZ KATEKIZMA KATOLIČKE CRKVE

Savjesno biranje Radi toga se čovjek trudi da podatke iskustva i znakove vremena tumači pomoću kreposti razboritosti, savjeta razboritih osoba i uz pomoć Duha Svetoga i njegovih darova

Foto: Emmanuel Phaeton, Unsplash

Foto: Emmanuel Phaeton, Unsplash

Kad se nađe pred moralnim izborom, savjest može donijeti ili ispravan sud u skladu s razumom i s božanskim zakonom ili, naprotiv, pogrešan sud koji se od njih udaljuje. Čovjek se katkada nađe suočen s prilikama koje moralni sud čine nesigurnim a odluku teškom. On uvijek mora tražiti ono što je pravedno i dobro i razabrati volju Božju izraženu u božanskom zakonu.

Radi toga se čovjek trudi da podatke iskustva i znakove vremena tumači pomoću kreposti razboritosti, savjeta razboritih osoba i uz pomoć Duha Svetoga i njegovih darova. Neka načela vrijede u svim slučajevima: — Nikad nije dopušteno činiti zlo da se postigne dobro. — »Zlatno pravilo« glasi: »Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima« (Mt 7,12). — Ljubav ide uvijek kroz poštovanje bližnjega i njegove savjesti.

»Tako dok griješite protiv braće i ranjavate njihovu slabu savjest, griješite protiv Krista« (1 Kor 8,12). Dobro je uzdržati se […] od svega »o što se tvoj brat spotiče, što ga sablažnjava ili slabi« (Rim 14,21 Vulg.).

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh