Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

S kakvim duhom si davao poklon? Ako si poklon dao kako bi se pokazao kao velikodušna osoba, tvoj je poklon bio beznačajan. Ako si poklon dao kako bi ti kasnije bilo uzvraćeno, tvoj poklon je pokazao uskogrudnost

Foto: Inspiration GP, Shutterstock

Foto: Inspiration GP, Shutterstock

Lk 21,1-4

Tko zna koliko si puta nekome nešto poklonio! Evo mog pitanja: „S kakvim duhom si davao poklon?“ Ako si ga dao jer si bio prisiljen, nećeš imati nikakvu nagradu. Tvoj poklon, iako skup, nije imao vrijednost. Ako si poklon dao kako bi te poštivali i cijenili kao velikodušnu osobu, tvoj poklon nije imao nikakvu vrijednost. Ako si poklon dao kako bi se pokazao kao velikodušna osoba, tvoj je poklon bio beznačajan.
Ako si poklon dao kako bi ti kasnije bilo uzvraćeno, tvoj poklon je pokazao uskogrudnost.

Poklon ima veliku vrijednost samo ako se daje iskrena srca i iz ljubavi.

Pravi dar uvijek podrazumijeva duh žrtve. Bogataš može darovati 1000 eura, a da ništa ne skine sa svog bogatog bankovnog računa, dok udovica daruje 10 eura i odriče se svega onoga što ima za život.

Tko više ljubi, više daruje. Mi, svećenici, koji primamo priloge od mnogih vjernika za podupiranje djelâ Crkve, nikad ne smijemo prezreti udovičin prilog. Usuđujem se reći, iz osobnog iskustva, da su upravo udovice one koje podupiru djela Crkve, odnosno one koje žive od kruha svagdašnjeg. U župama u kojima sam obavljao svoju službu često sam vidio kako su bogataši, iako su mogli biti velikodušni, davali udovičin sitniš. Navezanost na novac je uzrok naše škrtosti. Škrti smo jer ne vjerujemo da je Bog otac koji nam proviđa.

Jedno je sigurno: Bog nije velikodušan prema onome koji ima stisnutu šaku. Bog ljubi radosna darivatelja. Kada se radosno daruje, vrč je uvijek pun ulja i vreća je uvijek puna brašna. Ovu me istinu naučila moja majka. Amen. Aleluja.

S ljubaznim dopuštenjem Družbe Otaca Božanskih zvanja

Preporučujemo knjigu „Mali darovi Isusovoj i našoj majci” autora fra Bonaventura Dude. U knjizi su skupljeni članci o Mariji, Majci Isusovoj i našoj. Napisane su u različito vrijeme i u različitim prilikama. Sve je poredano redom Marijina života i štovanja Crkve te predstavlja svojevrsnu pomoć u pouci o Mariji za jednostavne duše. Knjigu možete kupiti putem webshopa naše Biblioteke Figulus ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh