Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

Što jezikom roditelji mogu učiniti svojoj djeci Pavao je znao kako su djeca osjetljiva i zato upozorava roditelje da ih ne žaloste i ne ogorčuju jer mogu postati malodušna i „izgubiti srce“ (Kol 3, 21).

Roditeljski jezik može razočarati ili nadahnuti

Foto: Shutterstock

 

Čak i površno čitanje tekstova apostola Pavla pokazuje da je dobro znao kolika je važnost ohrabrivanja. Kada razmišljate o tome, svako pismo koje je napisao sadrži riječi utjehe, podrške i nadahnuća. Pavao je sebe vidio kao oca, podsjećajući solunsku Crkvu da je, dok je bio među njima, „kao što znate, svakoga smo od vas kao otac svoju djecu, poticali, sokolili i zaklinjali da živite dostojno Boga koji vas pozva u svoje kraljevstvo i slavu“ (1 Sol 2, 11 – 12). U prvoj Poslanici Solunjanima 5, 14 daje vjernicima opći savjet, koji se može primijeniti i na odgoj: „Potičemo vas, braćo: opominjite neuredne, sokolite malodušne, podržavajte slabe, budite velikodušni prema svima!“

Biblija mnogo govori o obuzdavanju jezika, ali nas i uči kako se njime koristiti za izgradnju, blagoslov…

Pavao je znao kako su djeca osjetljiva i zato upozorava roditelje da ih ne žaloste i ne ogorčuju jer mogu postati malodušna i „izgubiti srce“ (Kol 3, 21). Roditelji mogu reći neke nevjerojatno glupe, okrutne stvari, kao što pokazuju pisma koja dobivam.

Kći se sjeća da je njezin otac govorio: „Nisi vrijedna baruta da ti se prostrijeli mozak.“

Drugo pismo otkriva: „Kad sam tražio posao, rekao mi je: ‘Tko bi tebe zaposlio?’“

A jedna kći piše da joj je otac alkoholičar rekao da: „Nijedan me muškarac nikada neće htjeti dotaći niti pogledati … nitko me neće voljeti.“ Istina je, kako apostol Jakov upozorava, da „jezik je vatra, svijet nepravda jezik je među našim udovima, kalja cijelo tijelo te, zapaljen od pakla, zapaljuje kotač života“ (Jak 3, 6). Biblija mnogo govori o obuzdavanju jezika. Evo samo dvaju primjera:

„Tko čuva usta svoja, čuva život svoj, a tko nesmotreno zbori, o glavu mu je.“ (Izr 13, 3)

„Tko čuva usta i jezik svoj, čuva sebe od nevolje.“ (Izr 21, 23)

Ali također nas uči kako se služiti jezikom za izgradnju, blagoslov… i ohrabrenje:

„Saće meda riječi su ljupke, slatke duši i lijek kostima.“ (Izr 16, 24)

„Riječi kazane u pravo vrijeme zlatne su jabuke u srebrnim posudama.“ (Izr 25, 11)

Autorica Margie Lewis govori o ocu koji je jedne noći primio telefonski poziv od svoje kćeri s koledža. Bila je izbačena zbog kršenja pravila. Nakon duge šutnje rekao je: „Dobro, Cindy, onda dođi prvim zrakoplovom kući.“ Nakon toga je opet zašutio, razmišljajući o prikladnim riječima kojima bi sročio ono što ona mora naučiti iz toga. Konačno je rekao: „Zapamti, kad se udaljiš od slike, obično su tamne crte ono što joj daje vrijednost i ljepotu.“

Ohrabrivanje djece

Kako mudre riječi, kakva potpora i ohrabrenje. Taj mudri otac pokazao je da moramo voljeti svoju djecu, nadahnjivati ih i davati im nadu i kada ne ispune naša očekivanja.

Djelotvorno ohrabrenje može biti i samo pozitivan odnos prema djeci. Ne govorim o nerealnim ili naivnim riječima, nego o sagledavanju problema, stvaranju plana za njegovo rješavanje i poticanju da okrenu novu stranicu i idu naprijed. Kao sljedbenici Isusa Krista, znamo da uvijek postoji budućnost. Uzmimo kao primjer sv. Pavla, koji se je, iako okovan lancima, uvijek nadao dobru u svim okolnostima i vjerovao evanđelju i svojemu Gospodinu Isusu Kristu (Fil 1, 12 – 21). Uvijek postoji pozitivna strana u svemu, samo ako ju potražimo. Sjećam se žene koja je bila toliko optimistična da je vidjela nešto dobro i u Đavlu samomu. Rekla je za njega: „On je ustrajan.“

Ako se osvrnem natrag i sagledam kako smo Sarah i ja ohrabrivali svoju djecu, primjećujem tri glavna područja na koje smo usmjerili svoje napore:

  • Ohrabrivali smo ih u nedaćama života.
  • Ohrabrivali smo ih da prihvate tko su i što moraju činiti.
  • Ohrabrivali smo ih da budu svjesna tko su i što mogu postati.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Ljubav i poštovanje u obitelji“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomaka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju u elektroničkom izdanju, ovdje.

Otkrivena tajna uspješna odgoja. Obitelji se mijenjaju ljubavlju i poštovanjem!

Autor je potpuno uvjeren da Biblija sadrži tajnu zdrava i sretna obiteljskog života te je svoju djecu odgajao prema biblijskim načelima. U ovoj knjizi navodi primjere iz vlastitog iskustva, kao i iz iskustva svoje supruge i troje djece.
Knjiga pogađa bit obiteljskih problema vodi obitelj da postane funkcionalna na način kako je to Bog zamislio.

Čuti Boga u snovima

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh