Osobni razvoj

ROBA S GREŠKOM Ako misliš da te zbog tvoje prošlosti Bog manje voli, u velikoj si zabludi… Mnoštvo djevojaka koje su živjele grešnim načinom života naiđe nakon svoga obraćenja na nepremostivi zid. Odjednom se nađu u društvu nevinih i „neiskvarenih“ djevojaka i osjećaju kako se nikako ne mogu sasvim uklopiti. Tada nastupa đavao 'servirajući' im laž da je za njih gotovo, da nisu vrijedne, da su one svoj vlak propustile. Drugim riječima, one se počinju osjećati kao „roba s greškom“

Foto: Shutterstock

 

Ponižava li Bog žene?

Ako u Google pretraživač upišemo „Žene i Biblija“, većina rezultata bit će članci u kojima piše kako je Biblija orijentirana izrazito ženomrzački i kako Bog žene ponižava, te prepirke sa svjetovnih foruma na kojima se mogu naći konkretni i naizgled uvjerljivi biblijski primjeri kojima nevjernici potkrjepljuju svoje stavove. No, je li zaista tako? Usudim se tvrditi da nije. Znam da je Biblija prepuna prekrasnih primjera očitovanja Božje ljubavi i naklonosti ženama i vjerujem u Boga koji zasigurno nije stvorio muško i žensko da bi jedno od njih podredio drugome ili ponizio na bilo koji način.

Starozavjetne „žene s greškom“

Djevojko, ako misliš da Božju ljubav prema tebi može umanjiti tvoja prošlost, u velikoj si zabludi. Bez obzira na tvoje slabosti i grijehe, bili oni prošli ili sadašnji, On jednako uživa u tebi i onome što jesi. Da, on te voli BAŠ TAKVU KAKVA JESI. Uvjerimo se u to na primjerima nekoliko starozavjetnih žena koje preporučam za čitanje i razmatranje u vašoj osobnoj molitvi.

1) Bog ne gleda naše podrijetlo, socijalni status ili položaj u društvu (Rut 1; Est 2, Jdt 8)

Ruta je bila Moapka koja se udala za Izraelca. Ubrzo je postala i udovica u tuđoj zemlji. Život joj baš i nije bio bajka. No ostala je pravedna i vjerna Bogu i on ju je uzvisio te nam je danas poznata kao baka Jišaja, oca velikoga kralja Davida.

Bez obzira na tvoje slabosti i grijehe, bili oni prošli ili sadašnji, On jednako uživa u tebi i onome što jesi. Da, on te voli BAŠ TAKVU KAKVA JESI

Slična je stvar i s velikom kraljicom Esterom. Imala je težak život te je još u djetinjstvu ostala bez oca i majke pa se za nju skrbio rođak. Uz to je bila Židovka, a živjela je u narodu u kojem su Židovi bili vrlo omraženi. Spletom okolnosti i Božjom intervencijom nakraju je postala kraljica i spasila svoj narod od uništenja.

Jedna od najvećih starozavjetnih junakinja svakako je Judita. Ona je bila vrlo naočita i lijepa žena koja je postala udovica kada joj je muž umro tijekom žetve. On joj je ostavio veliko bogatstvo, ali se ona nije uzoholila, nego je ostala bogobojazna, nosila kostrijet i udovičke haljine i danonoćno molila. Kad je došao pravi trenutak, Bog joj je dao odvažnost i učinio da na mudar i vrlo hrabar način izbavi svoj narod od okupatora tako što je upala u njihov tabor i iskoristila svoje adute da bi nakraju ubila njihova vođu i tako svome narodu pribavila pobjedu.

2) Bog ne gleda našu malu i nesavršenu vjeru (Post 18)

Jednom prilikom praoca naše vjere, Abrahama, posjetila su dva tajanstvena posjetioca. Abrahamova žena Sara čula je kako su mu posjetioci rekli da će Sara uskoro zatrudnjeti i roditi. Ona se u sebi podrugljivo smijala jer je znala da je to iz fizioloških razloga nemoguće. No Bog joj je uskoro pokazao kako je njemu sve moguće te ju je učinio majkom svih naroda unatoč njezinoj slaboj vjeri.

Isus joj pokazuje ljubav kakvu nikada nije primila i nježnost koju je tražila posvuda. I zato se ona mijenja!

3) Bog ne gleda naše duhovno stanje ni mišljenje koje drugi imaju o nama (Tob 6)

Još se jedna velika biblijska žena zvala Sara. Bila je to lijepa i razborita žena, jedinica svoga oca, dakle bogata nasljednica. No tlačio ju je demon koji bi ubio svakog čovjeka za kojeg se udala već u prvoj bračnoj noći. Zato je bila osramoćena među ljudima i postala izvor velikoga straha kako za potencijalne ženike tako i za njezinu obitelj. Nju je Bog odlučio dati Tobiji koji je vjerovao u Božju moć i zaštitu i nije gledao na sedmoricu prije sebe koji su završili smrću. Sarinu hrabrost i pravednost Bog je nagradio oslobodivši je od toga demona i davši joj miran i blagoslovljen život s Tobijom.

4) Bog ne gleda našu prošlost ( 2)

Bog već u Starom zavjetu pokazuje da računa s nama ženama, i to ne samo s pobožnim i svetim ženama, već sa svakom koja ima otvoreno srce. Takva je bila i bludnica Rahaba. Ona je pomogla izabranom narodu da uđe u Jerihon i zato je Bog iskazao milost njoj i čitavoj njezinoj obitelji te ih spasio od uništenja.

Marija Magdalena

Spomenut ću još jedan primjer koji je, vjerujem, svima dobro poznat. Marija Magdalena bila je bludnica iz koje je Isus istjerao sedam zloduha. Poznata nam je biblijska priča u kojoj Mariju Magdalenu dovode pred Isusa želeći ju kamenovati jer je uhvaćena u činu preljuba. Isus tada staje u njezinu obranu. Prekrasna Isusova gesta koja nam zorno prikazuje što Isus misli o nama kada nas drugi ocijene kao „robu s greškom“. Isusu nije važno. Isus nas voli i točka.

Isus joj prilazi s ljubavlju i, kao da ju želi nasmijati, pita ju: „Gdje su oni što su te osudili?“

Promotrimo samo njegov pristup Mariji Magdaleni kada napokon odu oni koji su je kanili ubiti. On joj ne drži prodike o njezinoj grešnosti, on ne viče na nju. On ne šuti niti se ljuti što je dovela u opasnost njegovu reputaciju i dobar glas. On ne odlazi niti ju ostavlja samu. Dapače, Isus joj prilazi s ljubavlju i, kao da ju želi nasmijati, pita ju: „Gdje su oni što su te osudili?“ Kao da joj želi pokazati da mu nije važno što ljudi govore, da mu nije važna njezina prošlost i njezini grijesi, čak mu ni očuvanje njegova dobroga glasa nije važnije od nje. Isus joj pokazuje ljubav kakvu nikada nije primila i nježnost koju je tražila  posvuda. I zato se ona mijenja. Njegova ljubav ju mijenja.

Razmišljajmo o tome u ovo (pred)božićno vrijeme, krenimo s tim mislima u novu godinu. Poklonimo Isusu svoje srce znajući da kada mi kažemo: „Ovo je sve što imam“, on odgovara: „To je sve što želim“.

Autorica Mirjana Matijašević; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh