Vijesti

REVOLUCIONARNA NARAV LJUBAVI I NJEŽNOSTI // Papa Franjo: Poniznost i nježnost nisu vrline slabih, nego jakih! Sveti je Otac u jučerašnjem tweetu poručio da poniznost i nježnost nisu vrline slabih, nego jakih

Papa Franjo: Poniznost i nježnost nisu vrline slabih, nego jakih!

Foto: Shutterstock

 

Time je podsjetio na ono što je napisao na kraju svoje apostolske pobudnice Evangelii gaudium (Radost evanđelja), u kojoj je objasnio da postoji marijanski „način“ u evangelizacijskom djelu Crkve.

„Marija je sposobna prepoznavati tragove Božjega Duha”

Kada god usmjerimo pogled prema Mariji, ponovno uzvjerujemo u revolucionarnu narav ljubavi i nježnosti. U njoj uočavamo da poniznost i nježnost nisu vrline slabih, nego jakih koji se ne trebaju loše odnositi prema drugima kako bi se osjećali važnima – napisao je papa Franjo te nastavio:

Promatrajući Mariju, shvaćamo da je ona, koja je slavila Boga zato što „silne zbaci s prijestolja“ i „bogate otpusti prazne“ (Lk 1,52-53), istodobno ona koja donosi sigurnost u našu potragu za pravednošću. Marija je također ona koja pažljivo „u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“ (Lk 2,19). Marija je sposobna prepoznati tragove Božjega Duha kako u malim tako i u velikim događajima. Stalno promatra otajstvo Boga u našem svijetu, ljudskoj povijesti i u našem svakodnevnom životu. Ona je žena molitve i rada u Nazaretu, a također je Gospa od Brze pomoći, koja hiti iz svoga grada kako bi služila drugima (usp. Lk 1,39).

Marija je uzor evangelizacije

Ta međuigra pravednosti i nježnosti, kontemplacije i brige za druge – napisao je Papa – razlog je zašto crkvena zajednica usmjerava svoj pogled prema Mariji kao uzoru evangelizacije. Molimo je za majčinski zagovor kako bi Crkva postala dom mnogih naroda, majka svih naroda, i da se otvori put rođenju novoga svijeta. Ta Uskrsli nam Krist govori snagom koja nas ispunjava pouzdanjem i nepokolebljivom nadom: „Evo, sve činim novo!“

Najčitanije

Na vrh