Vijesti

REFERENDUM U AUSTRALIJI // Nadbiskup Hart: Djelatnici katoličkih institucija u Australiji mogli bi dobiti otkaz ako sklope ‘istospolni brak’ U Australiji se vodi debata vezana s legalizacijom 'istospolnih brakova', koja je poprimila veću pažnju javnosti zbog mogućnosti provođenja 'plebiscita'. O svemu se oglasio i nadbiskup Denis Hart, predsjednik australske Biskupske konferencije.

Australija je još jedna u nizu zemalja koja bi mogla legalizirati istospolne brakove, ali na nešto drugačiji način koji je privukao pažnju šire javnosti.

Trenutno se vodi rasprava oko načina glasanja, jer su se javili zahtjevi za provođenjem ‘plebiscita’; naime, predloženo je glasanje anketama koje bi građani dobili na kuće adrese. Plebiscit kao takav nema pravnu snagu i ne utječe na australski Ustav. Vlada ga može provesti u situacijama kada želi procijeniti koliko građana podržava određene ideje, ali rezultati ne mogu odrediti konačan ishod. Druga neobična stvar u cijeloj priči, činjenica je da bi ankete trebao provesti australski Zavod za statistiku, koji to inače ne provodi.

Komentari biskupa u Australiji

Nadbiskup Melbournea, Denis Hart, komentirao je ideju legalizacije ‘istospolnih’ brakova, naglašavajući da katoličke institucije postoje kako bi promicale katolički pogled na brak, te da bi „bilo koja riječ ili radnja koja se suprotstavlja tome bila vrlo ozbiljna“. Raspravi se pridružio i nadbiskup Pertha, Timothy Costelloe, predsjednik Biskupske komisije za katolički odgoj, koji je naglasio da se osoblje u katoličkim školama treba ponašati tako da se ne „potkopava temeljni etos škole“, te da se Katolička Crkva treba pobrinuti da djelatnici ustanova kojima upravlja njeguju temeljne vrijednosti. Prema nekim podacima, procjenjuje se da oko 180 tisuća Australaca radi za Katoličku Crkvu i razne crkvene udruge.

Nadbiskup Hart, predsjednik australske Biskupske konferencije, izjavio je da bi „zaposlenici katoličkih institucija mogli izgubiti svoj posao ako sklope ‘istospolni brak’“. Nameće se i pitanje hoće li protivnici legalizacije ‘istospolnih brakova’ moći biti uključeni u ponudu za Vladine ugovore ili druga sredstva, s obzirom na svoje stavove o tom pitanju.

Odluka o provedbi

Prema nekim istraživanjima, procjenjuje se da će oko 63% Australaca podržati ideju ‘istospolnog braka’, ali, isto tako, procjenjuje se da oko 62% Australaca želi da u cijelom procesu bude zaštićeno pravo na vjersku slobodu.

Visoki će sud konačnu odluku o provedbi donijeti početkom rujna, a ako zahtjev za provedbom plebiscita bude prihvaćen, listići će već 12. rujna biti poslani glasačima, a 15. studenog bit će poznati ishodi glasanja.

Najčitanije

Na vrh