Duhovnost

REDOVNICA SAVJETUJE // Kako djeci približiti sliku Boga?

Foto: Pixabay

 

„U odgoju je najdjelotvornije ono što odgajatelj JEST, zatim ono što ČINI, a tek onda ono što GOVORI”

Sestro M. Berislava,

Kao majka dvoje djece, često se pitam kako svojoj djeci prenijeti sliku Boga, koji nam je dao svoje zapovjedi, jer nas voli i pazi. Možete li mi pomoći? Zahvaljujem Vam.

ODGOVOR:

Poštovana gospođo,

Meni je osobno jedna od najdražih i najpotpunijih izreka, koje sam ikad susrela o odgoju,  rečenica velikog teologa Romana Guardinija: „U odgoju je najdjelotvornije ono što odgajatelj JEST, zatim ono što ČINI, a tek onda ono što GOVORI.” Vi ćete na svoju djece najdublje, najtrajnije i najpotpunije djelovati onim što Vi jeste. Tu nema metoda i pravila; tu je jednostavno jedno ljudsko biće koje otvara i izgrađuje drugo, poput sunca koje otvara cvijet svojom svjetlošću i toplinom.

„Vi sliku o Bogu stvarate u njima i kad o tome uopće ne razmišljate – svojom brigom, svojom ljubavlju, sigurnošću koju im pružate”

Svojim bićem, svojom ljubavlju, svojim odnosom prema Bogu koji djetetu vrlo često nećete moći objasniti, ali će ga ono itekako osjetiti. Ako osjeti u Vama radost života po Božjem zakonu osjetit će da to nije put koji je Bog otežao, nego put koji Bog vodi i usmjerava. Prvu sliku o Bogu dijete će steći preko svojih roditelja i Vi sliku o Bogu stvarate u njima i kad o tome uopće ne razmišljate – svojom brigom, svojom ljubavlju, sigurnošću koju im pružate.

Naravno, u odgoju mora doći i do situacija kad je potrebno nešto zabraniti, nešto zahtijevati, nešto ograničiti, što je djetetu često vrlo teško shvatiti. Ali, uz objašnjenja primjerena uzrastu,  dijete će razumjeti da se ponekad nečega treba odreći da bi pomogli drugome koji ima manje, da je davanje i darivanje veća radost od primanja i posjedovanja, da ako mama ili tata nešto zabrane to je zato što je to dobro za njih. Jako je važno kod zabrana ne zaustaviti se samo na ‘nemoj’ i ‘ne smiješ’, nego razgovarati o tome zašto ne, zašto ne sad, zašto se nešto ne smije, a nešto mora, naravno, opet prema uzrastu.

„Uvijek je važno i naglasiti i pokazati djetetu da iza svega stoji ljubav, da se ni kod Boga, ni kod roditelja odnos nikad ne može svesti na zabrane ili kazne”

Uz takve razgovore dijete će s vremenom razumjeti da mama i tata žele dobro kad nešto traže ili zabranjuju, da ih treba poslušati jer oni znaju, jer vole, jer žele sačuvati dijete od opasnosti. Kad razgovori dođu i do Božjih zapovijedi vrlo lako se može ovaj odnos roditelj-dijete usporediti s odnosom Boga prema svima nama. Uvijek je važno i naglasiti i pokazati djetetu da iza svega stoji ljubav, da se ni kod Boga, ni kod roditelja odnos nikad ne može svesti na zabrane ili kazne, pa i kad do njih dođe one su samo dio jedne komunikacije kojoj je cilj rast, razvoj i sreća djeteta.

Pri tome se ne treba bojati ni konflikta, pogotovo u tinejdžerskoj dobi, važno je sačuvati temeljni odnos ljubavi i prihvaćanja i stalnu, otvorenu, iskrenu komunikaciju. U svemu tome iznimno snažnu i blagotvornu ulogu ima zajednička molitva roditelja i djece, koja može biti i kratka i izrečena spontano, ali to su trenuci kad dijete osjeti da su svi, uključujući i njegove roditelje Božja voljena djeca. Puno blagoslova u odgoju Vaše djece i puno radosti u njihovu odrastanju uz molitvu i pozdrav!

s. M. Berislava Grabovac

Izvor:  Laudato.hr

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh