Duhovnost

Razmatranje

Krunica - knjiga Josip Lončar

„Tražite čitajući, i naći ćete razmatranjem…”

Razmatranje otajstava krunice upravo je to: čitanje riječi evanđelja koje govore o otajstvu Isusova i Marijina života, promatranje i osobno doživljavanje tih riječi (događaja, uspomena o Isusovu životu), razmišljanje (prebiranje) o njima i molitva na temelju nadahnuća koje su te riječi proizvele u našem srcu.

Evo što Crkva kaže o čitanju i razmatranju Biblije koja cijela govori o Kristu i otajstvima njegova života:

»Crkva „snažno i na osobit način potiče sve kršćane (…) da učestalim čitanjem božanskih Pisama steknu ‘uzvišeno znanje – Isusa Krista’ (…). No, molitva treba da prati čitanje Svetoga pisma da se uspostavi razgovor između Boga i čovjeka, jer ‘Njemu se obraćamo kad molimo, Njega slušamo kad čitamo božanske poruke’”.« (KKC br. 2653)

»Oci duhovnog života, parafrazirajući Mt 7,7, ovako sažimlju raspoloženja srca hranjena Riječju Božjom u molitvi: „Tražite čitajući, i naći ćete razmatranjem; kucajte moleći, i otvorit će vam se promatranjem.”« (KKC br. 2654)

Čitajmo, razmatrajmo, molimo i promatrajmo! Na taj način riječi iz logosa (našega razumskog shvaćanja) ulaze u naše srce i postaju rhema (riječi prihvaćene srcem i nošene u srcu).

 

Iz knjige Josipa Lončara „Krunica”

O knjizi “Krunica”

Molitva krunice jednostavna je, no snažna molitva koja se u kršćanstvu prakticira već šest stoljeća. Mnogi su po toj molitvi izmolili milost obraćenja i spasenja tolikoj braći i sestrama! Posebna je vrijednost knjige u tome što analizira pojedina otajstva krunice, pokazujući njihovu povezanost s našim stvarnim životom, naznačujući nam kakvo oslobođenje i iscjeljenje možemo očekivati u svakome od njih. (…)

Dr. Ivan Ivanda, OFM

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh