Vijesti

RASPRAVA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA // ‘Skriveni ateizam’: Može li si intelektualac i bivši predsjednik države dozvoliti javno izrugivanje Katoličke Crkve?

Možemo se s pravom zapitati, kako jednog intelektualca može iznenaditi količina vjerskog sadržaja na javnoj televiziji u zemlji s gotovo 90% deklariranih katolika?

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, na svom je profilu na Facebooku prenio kritiku Ivice Maštruka, člana Programskog vijeća HRT-a, koji je javno istupio protiv količine vjerskog sadržaja uz svetkovinu Velike Gospe na javnoj televiziji:

HRT je doista postao televizija koja ne samo da nadmašuje sve moguće obaveze prema Ugovoru HRT-a i Biskupske konferencije, nego to postaje i kontraproduktivno i u svakom slučaju odbija dobar dio gledatelja. Ovo što se radi za blagdane prešlo je sve moguće granice dobrog ukusa. I nisu tu u pitanu religijska osjećanja gledatelja nego je to očito podilaženje crkvenim institucijama..

[1]

Među komentarima uz objavu, bio je i sljedeći „Katolička smo zemlja, a to što vama agnostiku smeta – prebacite na drugi program“. Josipović je na to odgovorio: „Hrvatska je sekularna zemlja. Nije katolička džamahirija.“.

(Ne)poštivanje ‘vjerske većine’

Možemo se s pravom zapitati, kako jednog intelektualca može iznenaditi količina vjerskog sadržaja na javnoj televiziji u zemlji s gotovo 90% deklariranih katolika? Samo je ta činjenica dostatna da bi se ‘opravdali’ prijenosi misa, emitiranje emisija vjerskoga sadržaja i govor o svetinjama.

S obzirom da imamo slobodu deklarirati se (ne)vjernicima, bilo bi sasvim razumljivo da vlastito opredjeljenje uključuje i poštivanje one druge stane, u ovom slučaju vjerske većine. Komentarom da Hrvatska ‘nije katolička džamahirija’, bivši je predsjednik pokazao ne samo da ne poštuje vjersko opredjeljenje većine, već da se time izruguje.

Sarkastični komentari člana Programskog vijeća HRT-a

Ivica Maštruko, posljednji jugoslavenski veleposlanik u Vatikanu, koji je danas član Programskog vijeća HRT-a, sarkastično je nadodao da  „nije u pitanju samo izuzetno veliki broj specijaliziranih religijskih emisija. Očituje se to u prilozima o kulturi, politici, sportu… U svim prilozima osim u Vakulinoj vremenskoj prognozi“.

[2]

Rasprave o vjerskom sadržaju na javnoj televiziji time nisu bile završene. Nakon što je objavljena homilija splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića, bivši je predsjednik Josipović na svome profilu na Twitteru podijelio link i napisao „Stigla svježa bunika?”, čime je na  ironičan način ustvrdio da se biskup drogira.

Jedan od komentara bio je „To vam ne služi na čast! Takvo blaćenje i buđenje niskih strasti. Vi sebe nazivate intelektualcem, profesorom, kompozitorom. Gdje su vam manire?”. „Dopustite da me kao intelektualca vrijeđa vrijeđanje inteligencije i buđenje niskih strasti s oltara.”, odgovorio je Josipović.

[3]

Vjerske slobode i ljudska prava

Da bivši predsjednik nije pobornik vjere i Katoličke Crkve, svima nam je bilo znano. No da si deklarirani ‘agnostik’ (ateist!?) dozvoli javno izrugivanje Crkve (u ovom slučaju biskupa), već otvara brojna pitanja. S obzirom da govorimo o profesoru s Pravnog fakulteta, pitam se – možemo li u tom kontekstu uopće govoriti o poštivanju  ‘vjerskih sloboda’ i ‘ljudskih prava’? Mislim da si svatko može odgovoriti sam.

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh