Duhovnost

NEBOJŠA ĐURIĆ

PUSTINJA I DUHOVNO SAZRIJEVANJE Ime svake pustinje postaje životna lekcija koju nas Bog ondje uči U duhovnom sazrijevanju Izraelaca nalazimo najmanje deset pustinja s imenom. Ime svake pustinje postaje životna lekcija koju nas Bog ondje uči.

PUSTINJA I DUHOVNO SAZRIJEVANJE Ime svake pustinje postaje životna lekcija koju nas Bog ondje uči

Foto: Shutterstock

 

  1. Pustinja u Etamu – nema gledanja unazad

Bio je to rub pustinje. Hebreji su se obvezali da će ići naprijed usprkos svemu. To je prag vjere. Umjesto okruženja, vjera postaje naša jedina sigurnost (Izl 13,20). Etam postaje granica koju prelazimo, Rubikon za istinske učenike koji hodaju po vjeri, a ne po onomu što vide: Gospodin je išao pred njima i vodio svaki njihov korak (Izl 13,21). Lekcija koju učimo u Etamu je da će nas Bog voditi naprijed, a ne natrag. To znači da okrećemo leđa svemu što nam je poznato i ulazimo u neistraženu zemlju hodanja po vjeri. Sada će oblak slave biti naš kompas. Kretat ćemo se po njegovim uputama, a ne po razumu ili logici pametnih vođa. U Etamu će Bog biti naš vodič. „Etam“ znači „čvrst i izdržljiv“. Takva je i naša vjera koja, kada je prokušana, postaje dragocjenija od suhoga zlata. Vjera je čvrsta stvarnost na kojoj stojimo i jedna je od triju vječnih kreposti (1 Kor 13, 13).

Autor: Nebojša Đurić

Autora možete pratiti na Facebooku ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh