Duhovnost

PUČKA POBOŽNOST // Zašto Crkva štuje relikvije svetaca? Crkva je štovanje relikvija potvrdila Dekretom na Tridentskom saboru, koji se održao u 16. stoljeću.

Zašto Crkva štuje relikvije svetaca?

Katolička Crkva daje na poseban način naglasak na važnosti ljudskog tijela. Za razliku od nekih drugih koji ju potpuno negiraju, Crkva naučava da je tijelo hram Duha Svetoga i zbog toga se i prema njemu treba odražavati dužno poštovanje.

Crkva je štovanje relikvija potvrdila Dekretom na Tridentskom saboru, koji se održao u 16. stoljeću. Upravo tim Dekretom Crkva je dala do znanja što se i kako treba štovati. Tako se navodi:

„Tijela mučenika i ostalih svetih koji su živjeli posebno kreposno na zemlji, a sada su u vječnosti s Kristom, treba štovati vjerni puk i po tim njihovim zemnim ostacima, Gospodin će udijeliti mnoge milosti onima koji vjeruju“.

Kako se odnositi prema relikvijama?

Time se ne ističe neko magijsko djelovanje ostataka ni posebno iscjeliteljske moći, nego se potiče vjernike da usrdno mole svece za zagovor po njihovim nakanama. Ako se po zagovoru dogodi čudo, Crkva neće za svako čudo posebno govoriti da se dogodilo ili za neko drugo da nije, nego se to ostavlja za osobno vjerovanje uslišanog vjernika.

Posebni su slučajevi kada se želi dokazati svetost određene osobe, kada se kroz poseban, vrlo iscrpan i temeljt postupak, službeno utvrđuje je li se dogodilo čudo ili nije. Za proglašenje svetim potrebna su dva čuda, koje je Crkva službeno potvrdila, te se posebnim postupkom tu osobu uzdiže na čast oltara.

Dekret je utvrdio da se prema relikvijama treba odnositi s velikim poštovanjem i dostojanstvom. To je kodificirano u Kanonskom pravu, prema kojem je prodaja relikvija strogo zabranjena.

U razdoblju srednjega vijeka događalo se puno krađa, vandalizama i razbijanja grobnica, kako bi se složili dijelovi za prodaju. Zbog toga su mnoge crkve počele osnivati riznice, kako bi se relikvije očuvale od oštećenja i obezvrjeđenja. Katolička crkva strogo zabranjuje odvajanje ili odlamanje relikvija na manje dijelove, kako bi se koristilo u liturgijske ili neke druge svrhe.

Pučka pobožnost

Upravo iz tih razloga mnoge crkve danas imaju riznice u kojima se mogu vidjeti različite relikvije svetaca. Mjesta s najviše relikvija su katakombe u Rimu, naročito one na St. Tarcisiu (katakombe sv. Kaliksta), o kojima brigu vode salezijanci, a u tim su katakombama posmrtni ostaci tisuće mučenika i čak 16 papa.

U nauku crkve, relikvije se svrstavaju u oblik pučke pobožnosti, što znači da služe većoj povezanosti i usrdnijoj molitvi vjernog puka. Najvažnije je da su relikvije samo produžetak liturgije, a ne njezin nadomjestak.

Tako svetu Misu po njenoj snazi i značaju ne može zamijeniti niti jedno štovanje relikvija koje se organizira u crkvi.

Izvor:  Laudato.hr (zupa-duhasvetoga-jarun.hr)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh