Vijesti

PROSLAVA SV. DUJMA U SPLITU // Mons. Barišić: „U svetom Dujmu prepoznajemo hrabrog pastira i duhovnog oca”

Foto: Pixabay

 

Svečanim euharistijskim slavljem 7. svibnja na splitskoj rivi, proslavljen je zaštitnik Splita – sv. Dujam. Misno je slavlje predvodio mons. Hans–Josef Becker, nadbiskup iz Paderborna u Njemačkoj

Sveti Dujam, zaštitnik Splita, proslavljen je svečanim euharistijskim slavljem, kojega je predvodio mons. Hans–Josef Becker, nadbiskup iz Paderborna.

Obraćanje mons. Barišića, splitsko-makarskog nadbiskupa

Na samom početku, okupljenima se obratio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, koji je uputio izraze dobrodošlice te se osvrnuo na lik i djelo svetoga Dujma:

„Slavimo svetog Dujma u godini koja je posvećena ocu i očinstvu. Upravo u svetom Dujmu prepoznajemo hrabrog pastira i duhovnog oca. Svojim životom, riječima i djelima, a iznad svega svojim mučeništvom, hrabrio je i upućivao svoje duhovne sinove i kćeri na zajedničkog nam Oca, Boga koji nas je toliko ljubio da smo u Sinu postali njegovi sinovi i kćeri.”

Svoje obraćanje mons. Barišić završio je molitvom sv. Dujmu, da nam pomogne „da u radosti zajedništva, s nebeskim Ocem i našim očevima, izgrađujemo obitelj doma i domovine, kako bismo u blagostanju bili blagoslov jedni drugima”.

Povezanost Splićana sa svojim zaštitnikom

Mons. Hans – Josef Becker propovijedao je na misnome slavlju u Splitu. U svojoj je homiliji istaknuo povezanost Splićana sa svetim Dujmom. O svetom se Dujmu ne zna mnogo toga, ali ono što je sačuvano do danas, rekao je mons. Becker, „može se sažeti u tri misli koje su tri sljedeće značajke: radost u navještaju vjere, vjernost Crkvi i hrabrost u ispovijedanju vjere“. Autentičnost življenja vjere sv. Dujma bila je primjer koji su drugi nasljedovali i to je svjedočanstvo njegova života iznimno važno.

Svečana procesija s moćima sv. Dujma

Uz svečano misno slavlje, upriličena je i procesija s moćima svetoga Dujma, pod vodstvom don Jure Bjeliša. Misno je slavlje završeno himnom Domovini, za vrijeme koje je  predvoditelj slavlja zazvao Božji blagoslov na sve hrvatske obitelji i Hrvatsku domovinu.

Proslava svetoga Dujma i Dana Grada nastavila se bogatim kulturnim, zabavnim i drugim programom.

Najčitanije

Na vrh