Vijesti

PROPOVIJED U DOMU SVETE MARTE // Papa Franjo: „Isusova ljubav nema mjere”

Papa Franjo: „Isusova ljubav nema mjere”

Isusova ljubav nema mjere za razliku od svjetovnih ljubavi koje tragaju za moći i taštinom – istaknuo je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu svete Marte

Polazišna je točka njegove propovijedi bio redak iz današnjeg Evanđelja po Ivanu: „Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas“ (Iv 15,9).


„Druge nas ljubavi udaljuju od Njegove ljubavi”

Gospodin također potiče svoje učenike da ostanu „u njegovoj ljubavi“. Kako ostvariti to? Prvenstveno obdržavanjem Božjih zapovijedi – kazao je Sveti Otac te nastavio – No ne samo Deset Božjih zapovijedi, nego držati i „sve ono čemu nas je Isus podučio, zapovijedi svakodnevice“. Radi se o „kršćanskom načinu života“, a srž je toga života „Očeva ljubav prema Isusu i Isusova ljubav prema nama“ – rekao je Papa.

Upozorio je da postoje i druge ljubavi koje nam nudi svijet: ljubav prema novcu, taštini, ponosu, moći koja može dovesti do toga da činimo nepravdu kako bismo stekli još više moći… Te druge ljubavi nemaju nikakve veze s Isusovom i Očevom ljubavlju. Isus nas stoga potiče da ostanemo u Njegovoj ljubavi. Druge nas ljubavi udaljuju od Njegove ljubavi. Postoje i druge mjere ljubavi: ljubiti polovično nije prava ljubav. Jedno je kada ti je netko drag, a nešto je sasvim drugo kada nekoga ljubiš – kazao je papa Franjo.

„Isus nas podučava putu ljubavi”

Ljubiti znači nešto više. Za Svetog je Oca to prije svega pitanje mjere: „mjera ljubavi“ je „ljubav bez mjere“. Ako obdržavamo zapovijedi koje nam je Isus dao, ostajemo u Isusovoj ljubavi koja je Očeva ljubav, to je jedno te isto. Isusova je ljubav bez mjere i njegova ljubav za razliku od nekih svjetovnih ljubavi nije mlitava niti u njoj ima primjese interesa. Neki bi se mogli upitati: „Zašto nam to govoriš, Gospodine?“. Na što Isus odgovara: „Da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.“ Isus nas podučava putu ljubavi: imati otvoreno srce, ljubiti bez mjere, a druge ljubavi ostaviti po strani – rekao je Papa.

„Budi poslušan i daruj ljudima radost”

Od Boga bismo trebali tražiti pravu ljubav i radost – kazao je papa Franjo i potom pripovjedio o svećeniku koji je nedavno imenovan biskupom. Otišao je svom starom ocu da mu kaže novost. Taj stari, jednostavni čovjek, koji je čitavog života bio radnik te je sada bio u mirovini, nikada nije išao na studij, no posjedovao je životnu mudrost. Svom je sinu savjetovao dvije stvari: „Budi poslušan i daruj ljudima radost!“

Taj je čovjek razumio: biti poslušan Očevoj ljubavi, poslušan tom daru i potom darovati ljudima radost. Mi kršćani – laici, svećenici, redovnici, biskupi – ljudima moramo darovati radost. Kršćansko je poslanje ljudima darovati radost – zaključio je Sveti Otac.

  •  
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh