Osobni razvoj

PRIJE NEGO KAŽEŠ DA

PRIPREMA ZA BRAK Postavite ciljeve i odredite prioritete Nakon što se postavili realne ciljeve, sada možete odrediti prioritete, koji će vas dovesti do tih ciljeva. Zamolite Duha Svetoga da vas vodi da bi mogli istovremeno raditi na nekoliko područja svoga života.

Foto: Shutterstock

 

Tvoji ciljevi i prioriteti neće biti posve isti kao i moji. Bog me pripremao da se udam za Dereka. Bog te možda priprema da budeš savršena pomoć nekome tko je posve drugačiji. Moraš postaviti svoje osobne ciljeve. No, bez obzira na ciljeve, principi ostaju isti.

Zamolite Gospodina da vam pomogne da odredite one karakteristike koje se odnose na vas, tj. one koje vam najviše nedostaju, kao i osobine za koje niste mislile da su važne. Na temelju toga načinite popis dugoročnih ciljeva.

Nakon što ste postavili ciljeve, sada možete odrediti prioritete

S te liste odaberite nekoliko kratkoročnih ciljeva koje biste mogle ostvariti kroz narednih tri mjeseca, šest mjeseci ili kroz godinu dana. Budite realne. Uzmite u obzir vaše sadašnje sposobnosti. Nemojte planirati maraton sljedeći tjedan, ako nikada niste trčali na veću udaljenost od one između vašeg hladnjaka i televizora. Razmislite o vašim trenutnim obavezama – vašem studiju ili poslu, roditeljima u poodmakloj dobi za koje se skrbite, ili vašoj djeci iz prethodnog braka. Ukoliko ste bili bolesni ili ste zapostavili svoje zdravlje i zdravu prehranu, tada trebate svom tijelu posvetiti dodatnu pažnju.

Nakon što ste postavili ciljeve, sada možete odrediti prioritete, koji će vas dovesti do tih ciljeva. Nemojte pokušavati sve postići odjednom. S druge strane, Duh Sveti vas može voditi tako da istovremeno radite na nekoliko područja vašeg života.

Odgovorni smo pred Bogom za korištenje našeg vremena, kao i za svaku ispraznu riječ koju izgovaramo

Nešto što može biti od velike pomoći je praćenje kako koristite svoje vrijeme. Budite iskreni oko toga. Na temelju takvog praćenja, možete lako zaključiti što vam je najvažnije. Kada to usporedite s vašim prioritetima, tada možete lakše uskladiti utrošeno vrijeme sa stupnjem važnosti pojedinih aktivnosti. Stavite svoje nove ciljeve na adekvatna mjesta vaših prioriteta. Kada na taj način dovedete u svoje prioritete u ispravan poredak, vaš će se život početi mijenjati.

Kada sam ovo prije mnogo godina provela u vlastitom životu, dvije prve stvari koje sam morala izbaciti s liste su bili prazni razgovori (čak i onda kada se radilo o duhovnim stvarima) i besplodni razgovori u savjetovanju. Često sam znala provoditi sate i sate savjetujući ljude koji nisu bili spremni ispuniti uvjete za duhovno odrastanje.

Odgovorni smo pred Bogom za korištenje našeg vremena, kao i za svaku ispraznu riječ koju izgovaramo. Ne želim stajati pred Bogom i čuti kako mi kaže: „mogla si to i bolje!“

Iz knjige „Prije nego kažeš DA” autorâ Dereka i Ruth Princea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh