Brak i odnosi

NA PRIJEMU ZA PREDSTAVNIKE EUROPSKE FEDERACIJE KATOLIČKIH OBITELJSKIH UDRUGA // Željka Markić susrela se s papom Franjom i poklonila mu hrvatsku kovanicu s likom nerođenog djeteta

Kovanicu je izdala Hrvatska narodna banka 2000. godine, označavajući početak novog milenij, a iskovanim likom nerođenog djeteta kao univerzalnog simbola ljudskog života i početka novog tisućljeća

Susret s papom Franjom

Predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić, imala se priliku prošli tjedan susresti s papom Franjom na prijemu za predstavnike Europske federacije katoličkih obiteljskih udruga,  povodom 20. obljetnice njihova postojanja. Dr. Markić je, u pratnji supruga, na privatnoj audijenciji, u Sali Clementini u Vatikanu, papi Franji zahvalila na njegovoj stalnoj podršci braku, obitelji i najranjivijim skupinama u društvu te mu predala na dar kovanicu s likom nerođenog djeteta koju je Hrvatska narodna banka izdala 2000-te godine označavajući početak novog milenija iskovanim likom nerođenog djeteta kao univerzalnog simbola ljudskog života i početka novog tisućljeća. Papa se razveselio, blagoslovio dar i zahvalio se.

Sveti je Otac govorio o važnosti obitelji u našem društvu

U svom kratkom govoru pod naslovom „Napredak društva počiva na obitelji” Sveti Otac je naglasio važnost obitelji u stvaranju društva koje poštuje dostojanstvo svakog čovjeka, od začeća do prirodne smrti. Ova kovanica koju je Hrvatska izdala povodom ulaska u novo tisućljeće, 2000. godine – divan je podsjetnik da je najvrjednije na svijetu – upravo čovjek.

Dr. Markić je održala govor na konferenciji

Dr. Markić sudjelovala je dan prije susreta sa Svetim Ocem na konferenciji povodom proslave 20. obljetnice FAFCE-a koja je održana u Veleposlanstvu Republike Francuske u Vili Bonaparte u Rimu i koju je otvorio francuski veleposlanik pri Svetoj Stolici, g. Philippe Zeller. Predsjednica udruge U ime obitelji govorila je na temu „Obitelj, prvi odgajatelj i suvremena kultura”.

FAFCE je udruga osnovana 1997. sa statusom sudionika u Vijeću Europe. Generalno tajništvo je smješteno u Bruxellesu, a u svom je djelovanju usmjerena i na institucije Europske Unije i Vijeća Europe.

Posebnost kovanice s prikazom nerođenog djeteta

Kovanica koja je puštena 2000. godine posebna je jer je unutar jezgre prikazano nerođeno dijete kao univerzalni simbol ljudskog života, koji je središnjica tisućljeća koje završava i novog tisućljeća, a to je simbolizirano prikazom niza zraka na jezgri i prstenu. U donjem srednjem dijelu prstena istaknuta je godina ‘2000.’. Ovoga mjeseca u povodu obilježavanja 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode, 22. svibnja 1992. – 22. svibnja 2017. bit će izdana trinaesta kovanica od 25 kuna.

Kovanicu je izdala Hrvatska narodna banka 2000. godine

Izvor: Narod.hr (preneseno s dopuštenjem); Book.hr

Najčitanije

Na vrh