Aktualnosti

LIJEPO/ DOBRO/ SVETO U UMJETNOSTI

Prestali ste ići u kazalište jer ste se razočarali? Donosimo vam priču o novootvorenoj knjižari ‘Citadela libri’ i novoj knjizi prof. Nikčević, nakon čega možda promijenite mišljenje… Jeste li nakon pet minuta željeli pobjeći s razvikane predstave, ali vam je bilo neugodno? Jeste li sjedili u gledalištu i govorili sebi: „Ovo nema nikakvoga smisla“? Jesu li vas predstave koje ste gledali „prljale“ neumjesnim prizorima ili vrijeđale sve vaše sustave vrijednosti i ljepote? Ako je tako, preporučamo vam novu knjigu prof. Sanje Nikčević o kojoj više možete saznati u nastavku…

Prestali ste ići u kazalište jer ste se razočarali? Donosimo vam priču o novootvorenoj knjižari 'Citadela libri' i novoj knjizi prof. Nikčević, nakon čega možda promijenite mišljenje…

Prof. Sanja Nikčević

 

Prestali ste ići u kazalište?

Jeste li nakon pet minuta željeli pobjeći s razvikane predstave, ali vam je bilo neugodno? Jeste li nakon predstave ispuzali iz kazališta jer vas je ispunila negativnim osjećajima i još ste se deset dana poslije osjećali loše? Jeste li sjedili u gledalištu i govorili sebi: „Ovo nema nikakvoga smisla“? Jesu li vas predstave koje ste gledali „prljale“ neumjesnim prizorima ili vrijeđale sve vaše sustave vrijednosti i ljepote? Pri tome vam se činilo da ste vi ludi jer su svi drugi izgledali kao da razumiju, uživaju, a predstava je dobila izvrsne kritike koje tumače njezinu iznimnu kvalitetu, silan medijski prostor u kojem se tumačilo kako je genijalna, dobila je i brojne nagrade, putuje po festivalima i gostuje u svijetu…

Posumnjali u svoj sud o umjetnosti, svoje potrebe i svoj zdrav razum i jednostavno su potisnuli svoju ljubav za kazališnim predstavama, pa onda i za knjigom i filmom…

Većina ljudi kojima se to dogodilo – prestali su ići u kazalište. Posumnjali u svoj sud o umjetnosti, svoje potrebe i svoj zdrav razum i jednostavno su potisnuli svoju ljubav za kazališnim predstavama, pa onda i za knjigom i filmom… Izgovaraju se da „nemaju vremena“, „nije to za njih“… Ali su u srcu i duši zapravo nesretni zbog toga.

Za sve koji su doživjeli nešto takvo, preporučamo predavanje dr. sc. Sanje Nikčević na temu Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/ dobro/ sveto u umjetnosti, koje se održava svakog utorka u 19 i 21 sat, tijekom ljeta (srpanj i kolovoz) 2021., u nedavno otvorenoj knjižari Citadela libri (Ulica Franje Račkoga 11, Zagreb)

Zašto je današnji kanon tako neprijateljski nastrojen prema ideji smisla svijeta, a naročito Boga; kako smo i zašto izgubili pravo na lijepo/ dobro/ sveto u umjetnosti…

Povod predavanju objava je istoimene knjige Sanje Nikčević, a na njemu ćete čuti zašto je današnji kanon tako neprijateljski nastrojen prema ideji smisla svijeta, a naročito Boga; kako smo i zašto izgubili pravo na lijepo/ dobro/ sveto u umjetnosti; mogu li iz kanona biti izbačena kvalitetna djela samo zato što ne slijede vladajući svjetonazor; zašto je suvremena umjetnost protjerala publiku i završila u slijepoj ulici te gdje je izlaz ili o misiji nove izdavačke kuće i knjižare?

Rekli su o knjizi…

Hvala na lijepoj, istinitoj i korisnoj knjizi! (  Dominik V.)

Nevjerojatno ohrabrujuća knjiga! Puna duha, a opet s argumentima i znanstvenim uporištem. Hvala vam za ovu knjigu i vašu hrabrost. Vratili ste mi vjeru u moj posao. (Anela S.)

Neki komentari nakon predavanja…

Nakon što sam odslušala predavanje i izašla iz knjižare osjećala sam se tako poletno i osnaženo. (Ana S.)

Vjerujem da je Vaša životna radost i način na koju ju prenosite drugima darovani talent i misija, i stoga ne odustajte od započetog puta, samo budite ustrajni i strpljivi. (Renata M.)

Poštovanja Sanja, lijepo je kada u trenutku znamo da postoji nešto što nam otvara prostore za dušu. Sviđa mi se tema i način Vašega promišljanja. Prostor je malen, a sve je veliko. (Verica S.)

Čitam knjigu i u njoj sve to piše što ste rekli, ali kad Vi to govorite još je dojmljivije. Trebate to češće predavati. (Ivan O.)

Pa to je divan prostor! (Miro G.)

Ne znam zašto, ali ovdje nekako vlada mir. (Jasna P.)

Sanja Nikčević – teatrologinja i kazališna kritičarka, redovna profesorica u miru

Sanja Nikčević je teatrologinja i kazališna kritičarka, redovna je profesorica u miru jer je zbog te misije i nove izdavačke kuće ‘Citadela libri’ otišla u prijevremenu mirovinu s Umjetničke akademije u Osijeku. Objavila je 10 autorskih knjiga o američkoj, hrvatskoj i europskoj drami i kazalištu. Petnaest godina predaje kolegije iz povijesti drame i kazališta. Knjiga Istina i laži o kanonu ili kako smo zbog svjetonazora izgubili pravo na lijepo/ dobro/ sveto u umjetnosti rezultat je njezinog cjeloživotnog intenzivnog i predanog bavljenja kazalištem/ dramom. U njoj se jasno definiraju pojmovi (europska kultura, kanon, svjetonazor, hijerarhija vrijednosti svjetonazora…) i argumentirano dokazuje teza iz naslova.

Sanja i Oliver Nikčević

 

Zato objavljuju nepravedno zanemarena ili nepoznata, ali vrijedna i kvalitetna dramska djela koja afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti, te pročišćavaju, ojačavaju i uzdižu onoga koji ih čita/ gleda

O izdavačkoj kući ‘Citadela libri’

Izdavačku kuću ‘Citadela libri’ Sanja Nikčević je osnovala sa svojim sinom, kao malu tvrđavu (citadela) knjiga (libri) s misijom obrane našeg prava na lijepo/ dobro/ sveto u umjetnosti. Zato objavljuju nepravedno zanemarena ili nepoznata, ali vrijedna i kvalitetna dramska djela koja afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti, te pročišćavaju, ojačavaju i uzdižu onoga koji ih čita/ gleda.

Do sada su objavili dvije knjige drama: Rajmund Kupareo Prebivao je među nama. Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju i Denis Peričić Ima jena vekša sila. Netopir i Pekel na zemli, dva suvremena kajkavska mirakula.

Odabrani teorijski naslovi potvrđuju tu misiju, dokazujući da je u znanosti i danas moguće definirati pojmove i poslati jasne poruke. Do sada su objavili Nadira Puškar Mustafić Suze u publici. Katarza u suvremenom auto/biografskoj američkoj drami i Miriam Mary Brgles Borba za moć: politika, umjetnici i publika. Društveni aspekti razvoja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

Više o novoj knjižari možete saznati na službenoj stranici www.citadelalibri.com ili ih posjetite u ul. Franje Račkoga 11, u centru Zagreba. 😊

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh