Mladi

RIVALI

Prava ljubav ili potreba? Prava se ljubav temelji na žrtvi, nesebičnosti i poštovanju (1 Kor 13). Ona je ukorijenjena u davanju, dok se „potrebita ljubav“ temelji na uzimanju

Prava ljubav ili potreba?

Foto: Unsplash, Everton Vila

 

Često nismo ni svjesni da prava ljubav ima opakog rivala, protivnika koji se skriva pod krinkom strasti, romanse i zaluđenosti. U prvi se mah čini da je ova ljubav prava ljubav, ali kad dođemo do korijena ove dvije vrste ljubavi, vidimo da se one nesumnjivo nalaze na suprotnim stranama. Taj se rival pravoj ljubavi zove „puka potreba“, „potrebita ljubav“. Prava se ljubav temelji na žrtvi, nesebičnosti i poštovanju (1 Kor 13). Ona je ukorijenjena u davanju, dok se „potrebita ljubav“ temelji na uzimanju.

„Potrebita ljubav“ vas vuče prema drugoj osobi jer se razlikujete. Ovisnost vas spaja, a strah sjedinjuje

Mnogi koji se osjećaju zaljubljenima u konačnici shvate da su samo „u pukoj potrebi“. Veza im služi jedino kako bi zadovoljili svoju potrebu da budu željeni, cijenjeni, prihvaćeni; potrebu da se netko brine za njih, da ih pazi i mazi, da se osjećaju sigurno. „Potrebita ljubav“ vas vuče prema drugoj osobi jer se razlikujete. Ovisnost vas spaja, a strah sjedinjuje. Potrebita ljubav zavara dvoje ljudi tako da pomisle kako mogu ispuniti međusobne praznine, ali to se nikada ne dogodi. Osjećaju se sve više ugroženima, a njihove potrebe, u sjeni te lažne ljubavi, samo rastu.

Ljubi drugu osobu zbog onoga što jest, ali nastavlja ljubiti i zbog same svoje naravi

Prava ljubav se žrtvuje i nije ukorijenjena u očaju. Ona je izbor, postojana je i bezuvjetno prihvaća i poštuje drugoga. Ljubi čak i kad joj nije do toga, i daje se do kraja. Ljubi drugu osobu zbog onoga što jest, ali nastavlja ljubiti i zbog same svoje naravi. Ona je neumorna, strastvena, silna i trajna. Voli ljubiti; radije ljubi nego da bude ljubljena. Ne očekuje ništa od drugoga nego samo šansu da ga ljubi još bolje.

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

„Ova knjiga će vam reći puno toga o vama. Reći će vam zašto ulazite u veze iz kojih izlazite povrijeđeni i zašto je toliko važno, prije negoli pronađete onu savršenu osobu za sebe, pronaći savršenu sebe…“ (Emina Dabo Hunjak, Chance For Walk)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh