Svjedočanstva

ORESTE PESARE

POUZDANJE U BOŽJU PROVIDNOST Trebali smo novi automobil… Božja se dobrota također pokazala velikom kada nam je providio automobil koji mi se sviđao u trenutku kada nam je bio potreban.

POUZDANJE U BOŽJU PROVIDNOST Trebali smo novi automobil...

Foto: Shutterstock

 

„Pogledaj ovaj auto!“

Kao i svaki mladić u Italiji, oduvijek sam volio automobile i motore. Da budem konkretniji, u to sam vrijeme bacio oko na veliki i udoban obiteljski automobil, njemački Volkswagen Passat. Sanjao sam da ću imati jednoga: bijelog s panoramskim krovom. Bilo ih je nekoliko u mom gradu i sjećam se da bih svaki put kada bih vidio jednog na cesti, odmah govorio Nunziji: „Pogledaj ovaj auto! Taj mi se sviđa, bijeli s panoramskim krovom.“ Ona bi se samo nasmiješila i odgovorila mi poput majke koja odgovara djetetu: „Da, dragi, jednog ćeš ga dana dobiti, ne brini!“

Kada se moj stari automobil konačno pokvario, započeli smo potragu za rabljenim autom koji bismo si mogli priuštiti s malom količinom novca koji smo uspjeli odvojiti sa strane za hitne slučajeve. Trebali smo što prije pronaći automobil jer…

Naravno, s obzirom na našu financijsku situaciju bilo je ljudski nemoguće očekivati ostvarenje takvog sna. Kada se moj stari automobil konačno pokvario, započeli smo potragu za rabljenim autom koji bismo si mogli priuštiti s malom količinom novca koji smo uspjeli odvojiti sa strane za hitne slučajeve. Trebali smo što prije pronaći automobil jer smo imali dvoje male djece. Jednog jutra, samo nekoliko dana nakon početka naše potrage, nazvao me je Tonino (tako smo zvali Antonija), još jedan član naše zajednice u Foggiji. Rekao mi je otprilike sljedeće: „Oreste, jutros smo moja supruga Alfonsina i ja tražili novi automobil za našu obitelj. Moj je automobil prestar i moramo kupiti novi. Već sam našao rabljeni automobil koji mi se jako sviđa, u malom mjestu odmah izvan grada. Alfonsina i ja smo bili spremni potpisati kupoprodajni ugovor kada sam u glavi čuo jasan glas koji je rekao: „Tonino, ovaj automobil nije za tebe već za Orestea.“ Znam da tražiš automobil i siguran sam da ga je Gospodin pripremio za tebe. Razgovarao sam s Alfonsinom i u poslušnosti Gospodinu odlučili smo ga prepustiti vama. Sigurni smo da će vam se svidjeti.“

Hvala ti, hvala ti, Gospodine, što nam ne pružaš samo ono što nam je potrebno, već paziš i na detalje

Iako sam bio sretan što se naša braća u vjeri brinu o nama, odgovorio sam mu otprilike ovako: „Tonino, hvala ti na tvojoj ljubaznosti i velikodušnosti, ali molim te prvo uzmi u obzir da ti moram reći kakav automobil doista želim, kakav mi se sviđa, jer tražim vrlo specifičan automobil s određenim značajkama. Kako možeš biti siguran da će mi se svidjeti automobil o kojem govoriš?“ „Vjeruj mi, ovaj će ti se auto svidjeti!“ Nije htio reći ništa više o tome.

Tog popodneva, ponajviše jer nisam htio reći „ne“ prijatelju, zajedno smo otišli u gradić u kojem je taj tajanstveni automobil bio parkiran u jednoj garaži. Kada smo stigli, poslovođa nas je pozdravio, otvorio vrata garaže i voila, pred nama je bio obiteljski automobil, bijeli Passat s panoramskim krovom! Aleluja Gospodinu. Da stvar bude još bolja, cijena je bila samo nešto viša od svote koju smo pripremili. Hvala ti, hvala ti, Gospodine, što nam ne pružaš samo ono što nam je potrebno, već paziš i na detalje. Doista ljubiš i ispunjavaš svojom ljubavlju one koji Te traže i uzdaju se u Tebe.

Iz knjige „Veliča duša moja… Duh Sveti na djelu u mome životu“ Orestea Pesarea. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh