Evangelizacija

OVAKO SU GOVORILI SVECI, LAICI, KLERICI O SVETOM PISMU...

Poučne izreke o Bibliji „Više vrijedi jedna stranica Svetog pisma nego svi romani svijeta“

Foto: Pixabay

 

Postoji mnogo lijepih i poučnih izreka o Bibliji koje su izrekli sveci, klerici i laici.

Sv. Irenej Lionski (130. – 202.) bio je strah i trepet za one koji su krivo tumačili Pisma. Tako on kaže: „Pisma su savršena jer su od Božjeg Slova, tj. Sina i Svetoga Duha kazivana“.

Sv. Jeronim (347. – 420.) preveo je cijelu Bibliju s hebrejskog i grčkog na latinski jezik1 u špilji u Betlehemu i rekao: „Onaj tko ne pozna Pisma, ne zna Božju snagu ni njegovu mudrost, nepoznavanje Pisama nepoznavanje je Krista”. Drugim riječima, koliko poznajemo Bibliju, toliko poznajemo Boga. Koliko poznajemo Božju Riječ, toliko poznajemo Krista. Nažalost, mnogi se katolici ne obrazuju u poznavanju Svetog pisma. Zato Isusa ne slijede u istini i ljubavi.

U svojoj homiliji biskup i veliki propovjednik Evanđelja sv. Ivan Zlatousti (oko 344. – 407.) prije svoga progona piše: „Imam njegovo Pismo: to mi je štap, sigurnost moja i mirna luka. … Navaljuju mnogi valovi i ozbiljnije oluje, ali mi se ne bojimo da ćemo se utopiti, jer počivamo na hridini. Krist je sa mnom, koga da se bojim?“

Vrsni poznavatelj Biblije sv. Augustin (354. – 430.) davno je napisao: „Sveto pismo je ljubavno Pismo koje je Bog poslao čovječanstvu”.

Izreka pape Grgura Velikoga (540. – 604.) potiče na čitanje Pisma: „Tko poznaje Pismo, poznaje Božje srce!”

Crkveni naučitelj i biskup sv. Bonaventura (1221. – 1274.) kaže ovo: „Biblija je Božje srce, Božja usta, Božji jezik“. Stari kažu za Bibliju: božanska stranica, sveta stranica, nebeska stranica, vječna stranica.

Jedan je pjesnik izjavio: „Kad bi me bacili u tamnicu i kad bih smio uzeti samo jednu knjigu, uzeo bih Bibliju“. Glasovita je misao o Svetom pismu blaženoga Alojzija Stepinca (1898. – 1960.): „Više vrijedi jedna stranica Svetog pisma nego svi romani svijeta“. Jedan kineski kršćanin o Bibliji reče: „Onaj koji je stvorio ovu knjigu, i mene je stvorio“.

Poznati njemački novinar Werner Keller (1909. – 1980.) piše: „Suočen s golemim mnoštvom vjerodostojnih i sigurnih rezultata istraživanja, pri susretu sa sumnjičavim kritičarima koji još od ‘stoljeća prosvjetiteljstva’ pokušavaju srušiti Bibliju, uvijek mi se iznova otima samo jedan uzvik: Biblija je ipak imala pravo!” To je ujedno i naslov hrvatskog prijevoda njegove knjige izvorno objavljene na njemačkom jeziku 1955. god., koja je prevedena na 24 jezika i prodana u više od deset milijuna primjeraka za vjeronauk u školama, biblijske seminare na sveučilištima, biblijske grupe po župama, jednako kršćanima i Židovima.

„Biblija je knjiga poput plamena, knjiga u kojoj Bog progovara“, ističe papa Franjo. „Ona je moja žena, uvijek je pokraj mene“, izjavljuje otac James Manjackal, svećenik i veliki svjetski evangelizator.

„Razmatranje Svetog pisma je vrlo uzbudljivo. Ta Božja riječ je toliko bremenita i bogata, i nikad se ne zna kako ćemo reagirati nad nekim tekstom. Nad tekstovima Svetog pisma reagiramo neočekivano. Vidjet ćete svoje reakcije, i nije svejedno koji tekst Svetog pisma čitate. Ako se doista opustite i dopustite da Riječ prodre u vas, ona neće ostati bez ploda, ona će u vama proizvesti neki učinak.“ Tako kaže u svojoj knjizi Dođi, slijedi me! dr. sc. Marica Čunčić, uvodeći sudionike u ignacijanske duhovne vježbe u Programu Injigo.

Iz knjige „Uzmi i čitaj“ autora dr. sc. Ive Pavića, OFM. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh