Svjedočanstva

POTRAGA ZA ‘ISTINOM’ // Svjedočanstvo mladog dominikanca: Od hinduista preko ateista i anglikanca do katoličkog svećenika

Svjedočanstvo mladog dominikanca: Od hinduista preko ateista i anglikanca do katoličkog svećenika

Foto: Catholic Weekly

 

Izvorno hinduist, s deset godina postao je ateist, a u tinejdžerskim godinama, deklarirao se kao agnostik…

Fra Robert Krishna 15. srpnja zaređen za svećenika u Sydneyu, u župi sv. Benedikta. Ovo ne bi bilo ništa neobično da fr. Robert nije ima malo drugačiji životni put.

Rodio se u Bangaloreu, u Indiji. Izvorno hindus, s deset godina postao je ateist, a u tinejdžerskim godinama, deklarirao se kao agnostik. S nepunih 18 godina, stigao je u Australiju i započeo znanstveni studij na Sveučilištu u Syendyu, nadajući se kako će magistrirati prirodoslovne znanosti.

Potraga za smislom života

Nakon tri godine studiranja, 2001. godine, odlučio je da taj studij ipak nije njegov životni poziv. U tom razdoblju, počeo je patiti od depresije. Filozofska strana njegove depresije odnosila se na pitanje njegova života i prosudbi, svijeta općenito i njegove transcendentalne vrijednosti. Činilo mu se kako su svijet i ljudska bića imali vrijednost jer ih je cijenio netko koji nije prolazan; a to je Bog. Jedini dokaz transcendentalne vrijednosti svijeta bio je Isus Krist, koji nije bio mit, stvarno je postojao.

Susret s katolicima na Sveučilištu

U međuvremenu, počeo je pohađati anglikansku crkvu te je i kršten u rujnu 2002. godine. Tada je shvatio i to kako Isus nije samo povijesni lik nego osoba kojoj se možemo približiti.

Fra Robert se na Sveučilištu u Sydneyu susreće s katolicima. Dojmila ga se činjenica kako su mnogi od njih bili sretni jer su živjeli u skladu s naukom Crkve. „Preobratio sam se zahvaljujući njihovu primjeru i razgovoru, a ne zbog njihovih argumenata”,  rekao je jednom prilikom fra Robert.

Na jednom susretu studenski kapelana Roberta Haddada rekao mu je da nikad neće dobiti sve odgovore na svoja pitanja i da će jednom morati učiniti iskorak prema vjeri. Fra Robert nije bio zadovoljan porukom ali je nakon nekog vremena spoznao kako je to istina. 2003. godine postao je članom Katoličke Crkve, a godinu kasnije primio je sakrament svete potvrde koji mu je podijelio biskup Anthony Fishera, a krizmani kum mu je bio kapelan Robert Haddad.

„Uzeo je ime ‘Robert’, po fra Robertu Mutlowu, posljednjem australskom dominikancu koji je umro prije ulaska u red”

U međuvremenu fra Robert upoznao je dominikance koji su mu bili primjer u molitvi i predanosti u proučavanju i propovijedanju. Postao je jako pobožan sv. Augustinu čija ga je priča o obraćenju i učenju o milosti utjelovljenja privukla. Nakon dugog razdoblja razlučivanja i kušnje, 2010. godine, primljen je u Dominikanski red. Uzeo je ime ‘Robert’, po fra Robertu Mutlowu, posljednjem australskom dominikancu koji je umro prije ulaska u red. On je bio je primjer Božje velikodušnosti.

Svećeničko ređenje

„Svjestan promjene koju je Bog napravio u mome životu osjetio sam potrebu približiti Boga ljudima, osobito kroz sakramente, Sveto Pismo, povijest i život Crkve”, rekao je fra Robert.

Nakon što ga je biskup, Anthony Fisher krizmao, prošle godine ga je zaredio za đakona tijekom jubilarne proslave 800. godine od osnutka Dominikanskog reda, a 15. srpnja u crkvi sv. Benedikta u Sydneyu, fra Robert je zaređen za svećenika. To je vrhunac dugogodišnjeg traženja istine, dobrote i ljepote koja zrači s lica Isusa Krista.

Izvor:  Laudato.hr (Catholicweekly.com.au)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh