Razno

ZALJUBLJENIK U SPORT

POTICAJ Osjećaš se tromo, bezvoljno i iscrpljeno? Sveti Ivan Pavao II. ima savjet za tebe Ovi bi vas citati mogli potaknuti da obujete tenisice i krenete u malu sportsku avanturu u prirodu

Foto: Pixabay

 

Dolazi nam sve hladnije vrijeme, dani su sve kraći… U takvim uvjetima na prvu nas najviše privlače: kauč i ‘aktivnosti’ vezane za njega. Sveti Ivan Pavao II., strastveni sportaš, mogao bi nas potaknuti i ohrabriti da se i u ovome dijelu godine (A zašto ne? Samo se prikladno odjenemo) posvetimo sportskim aktivnostima i tjelovježbi.

Portal Aleteia donosi neke od njegovih najboljih citata o sportu koji čovjeka potiču da obuje tenisice, ubrza otkucaje svoga srca i ponovno se osjeti živim.

„Sportsko natjecanje razvija neke od najplemenitijih kvaliteta i talenata u ljudima. Tu upoznajemo vlastito tijelo, svoje snage i slabosti, svoje borbe i prijelomne točke. Kroz duge sate vježbanja i napora razvijamo sposobnost koncentracije i naviku samodiscipline dok učimo o vlastitoj snazi. Također moramo naučiti kako sačuvati energiju za posljednji trenutak kada će pobjeda ovisiti o naletu brzine ili posljednjem naletu snage.”

„Crkva ne može ne poticati sve ono što služi skladnom razvoju ljudskog tijela. S pravom se ono smatra remek-djelom cjelokupnog stvorenja, ne samo zbog svoje proporcije, snage i ljepote nego također posebno zato što ga je Bog učinio svojim prebivalištem i oruđem besmrtne duše udahnuvši u nj taj „dah života“ po kojem je čovjek stvoren na njegovu sliku i priliku.“

„Sport je aktivnost koja uključuje više od kretanja tijela; zahtijeva upotrebu inteligencije i discipliniranje volje. Otkriva, drugim riječima, divnu strukturu ljudske osobe koju je Bog stvorio kao duhovno biće, jedinstvo tijela i duha. Ako se sport svede na kult ljudskog tijela, zaboravljajući primat duha, ili ako bi kočio vaš moralni i intelektualni razvoj, ili rezultirao time da služite manje plemenitim ciljevima, onda bi izgubio svoj pravi značaj i, dugoročno, to bi postalo čak štetno za vaš zdrav, puni rast kao ljudske osobe. Vi ste pravi sportaši kada se pripremate, ne samo treniranjem svojih tijela već i stalnim angažiranjem duhovnih dimenzija vaše osobe za skladan razvoj svih svojih talenata.”

Papa Ivan Pavao II. podsjetio nas je, naravno, i na to da možemo vježbati i svoju duhovnost:

„Svaki je kršćanin pozvan postati snažnim Kristovim sportašem, odnosno vjernim i hrabrim svjedokom njegova Evanđelja. Ali, da bi u tome uspio, mora ustrajati u molitvi, biti izvježban u kreposti i u svemu slijediti božanskog Učitelja.”

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh