Duhovnost

KAKO ODGAJATI DOBRU KATOLIČKU DJECU

Postoje trpljenja koja djeca mogu naučiti prikazivati kao molitvu Živeći u palome svijetu, naša djeca neminovno bivaju povrijeđena, i u tjelesnom i u duhovnom smislu. Sačuvat ćemo ih od propuštenih prilika ako ih naučimo moliti u svakoj situaciji

Naučite dijete prikazivati trpljenja

Foto: Vibe Images, Shutterstock

 

‘Predaj to Isusu’

U životu djece također postoje trpljenja koja mogu naučiti prikazivati kao molitvu. U kršćanskom odgoju nema mjesta pukom stoicizmu. No patnja prihvaćena i prikazana trpećem Kristu, čak i kroz suze, moćno je oružje.

Osim tog poljupca kojim će umiriti dijete, majka ga može usmjeriti na to da svoju bol prikaže Bogu. Iznenađujuće je koliko su djeca spremna naučiti lekciju o prikazivanju boli i njenoj vrijednosti

Put do Kalvarije bio je dug, a udarci koje je Isus primao beskonačni. Kad dijete što boli, ova mu spoznaja pomaže razumjeti da je i Isusa boljelo te da svoju bol može na otajstven način pridružiti Kristovim ranama. Svaka majka na svijetu zna poljubiti mjesto na tijelu koje boli njezino dijete „kako bi mu bilo bolje”. Osim tog poljupca kojim će umiriti dijete, majka ga može usmjeriti na to da svoju bol prikaže Bogu. Iznenađujuće je koliko su djeca spremna naučiti lekciju o prikazivanju boli i njenoj vrijednosti.

„Prikaži to, dušo. Predaj to Isusu kao utjehu za boli koje je podnosio kada su čavlima probijali njegove nevine ruke i noge.”

Potrebne lekcije

S obzirom na to da je neki oblik patnje u čovjekovu životu neminovan, ove male ogrebotine na djetetovu tijelu mogu poslužiti za lekciju o prikazivanju boli i patnje koje svojevoljno donosimo pred Gospodina, a služe na utjehu Kristu i Crkvi.

Možda je njegov izljev bijesa posljedica ekskluzivnog karaktera ili, tko zna, možda je sve započelo davno u djetinjstvu…

Jednom je naš susjed pokušavao popraviti nešto na svom automobilu, ali bezuspješno. Sati su prolazili a u njemu je rasla ljutnja do mjere da je počeo na sav glas psovati proklinjući svoj automobil. U tom je bijesu na auto bacio francuski ključ i razbio dio auta. Umjesto manjeg popravka, tada je morao odvući automobil u službeni servis i kupiti novi dio. Možda je njegov izljev bijesa posljedica ekskluzivnog karaktera ili, tko zna, možda je sve započelo davno u djetinjstvu. Možda ga je otac stavljao u kut „za kaznu”, kada bi se nakon igre u susjedstvu vratio razbijenih koljena.

Živeći u palome svijetu, naša djeca neminovno bivaju povrijeđena, i u tjelesnom i u duhovnom smislu. Sačuvat ćemo ih od propuštenih prilika ako ih naučimo, uza sve ostalo, da su patnja i bol dio molitve.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh