Duhovnost

P. MARKO GLOGOVIĆ

Postoje i duhovnosti koje se nazivaju Marijinima, a nemaju blage veze s Gospom

Foto: Pixabay, [email protected] 

 

Postoje mnoga lažna ukazanja, tisuće i tisuće lažnih proroka i poruka, pogotovo danas, sumnjivih religioznih praksa »pobožnosti« koje su nenormalne i abnormalne, prozirno zabludive ili pak sjajno upakirane. »Gospa« koja sije strah i trepet, koja je malo iznad Isusa, koja prijeti, optužuje, unosi nemir, širi paniku, nije majka Ješue iz Nazareta, Sina Božjega i Spasitelja ljudi. Ima »Gospa« koje nikada nisu pozvale na čitanje Svetog pisma, ni na milosrđe prema bližnjima, ni na poslušnost Crkvi… Neke od njih nude samo poslovne uspjehe, financijsku nadogradnju, duhovna uznesenja sve do duhovne uznositosti. Neke od tih »Gospa« upravljaju potresima i poplavama, rigaju lavu iz vulkana, osvećuju se na nevinoj djeci, predviđaju, nude, savjetuju, veličaju, podržavaju nešto što nema ni u tragovima u povijesti Crkve, u nauku, u Bibliji, u praksi.

Naša svetost i spasenje ne ovise o medalji, škapularu, krunici. To su samo i uvijek samo sredstva koja nam pomažu na putu svetosti, nisu cilj, nisu magija, nisu sredstva automatizma ili cjenkanja s Gospodinom i sredstva kupoprodaje milosti od Gospe.

slušajući takve poruke vjernici postupno gube mir, zdravlje, psihičku stabilnost, postaju fanatici, crkvofobi, papomobili, radikali slični svim sličnim oslijepljenim radikalima, gube se u sve agresivnijim samooptužbama, tjeskobama…

Lažne objave Blažene Djevice Marije uvijek milo zvuče, čak i racionalno, no tri su osnovna problema s njima: u početku je sve lijepo, a kasnije dolazi bolno otrežnjenje; devet od deset poruka je (uglavnom) ispravno i prihvatljivo – deseta je prava i gadna hereza; slušajući takve poruke vjernici postupno gube mir, zdravlje, psihičku stabilnost, postaju fanatici, crkvofobi, papomobili, radikali slični svim sličnim oslijepljenim radikalima, gube se u sve agresivnijim samooptužbama, tjeskobama, »novim spoznajama« i nekim neljudskim i neljudski pobožnim autoritetima; sve snažnije se vežu (dok ne izgube dah) te na kraju, upavši u silno razočaranje, mogu čak izgubiti i samu vjeru. Neprestano gladuju za novim senzacijama iz novih »poruka«. Spremni su »život dati« za te objave. Spremni su i uništiti protivnike, ako treba, na sve nedozvoljene načine. Je li vam to poznato?

Sve što Crkva odbacuje kao krivovjerno, ne trebamo niti »primirisati«. Sve što je još pod istragom, trebamo dobrano istražiti, savjetovati se, pitati ispovjednike i duhovnike za mišljenje, ne donositi osobno konačni sud. Moramo biti na oprezu. »Puhati na hladno« bolje je nego opeći se i nositi cijeli život tragove tih opeklina. No prilično je lako prepoznati lažna ukazanja i krive pobožnosti: uvijek su prisutni elementi pretjerivanja, prisile, nemira, pobune, neposlušnosti, bolesne
ushićenosti, manipulacije… Kad-tad se otkriju, a vjernik je sam kriv što jede sve što mu se ponudi na pladnju, usprkos razumu koji je od Boga dobio i za takva razlučivanja dobra od zla.

Moja je preporuka: postupaj onako kako SADA Crkva kaže

Ipak, postoje i ona ukazanja i poruke gdje nemamo jasna razlučivanja, gdje se čini sve u redu, gdje se može čuti i o »dobrim plodovima«, pa i o sudjelovanju klera… Ponegdje su biskupi oduševljeno dali dozvolu za hodočašćenje, da bi kasnije sve zabranili. Ponegdje su sve rezolutno zabranjivali, da bi kasnije pokajnički sve odobrili i blagoslovili. Hajd’ sad budi pametan. Pa je l’ mora sve biti tako komplicirano u životu? Je l’ mora bit sve ko u Bosni? (To je šala.) Moja je preporuka: postupaj onako kako SADA Crkva kaže. Tako nećeš nikako pogriješiti i tako te zloduh neće izmaltretirati i odvesti ukrivo.

Crkva nešto glede toga kaže

Uostalom, Crkva nam govori da nijedan katolik nije dužan vjerovati u privatna ukazanja, jer da to ne ulazi u pitanje spasenja. Tako je! Ako ne poznaješ evanđelje, sumnjam da će bilo kakva poruka »s neba« učiniti nešto više i bolje za tebe i tvoje. No Đavao je i u tome napravio odličan posao, jer velik broj katolika danas uopće više ni najmanje ne mari za odluke crkvenih autoriteta, jer su im (nam) ti autoriteti potpuno poljuljani i popljuvani.

Iz knjige „Ak’ odrastem bit ću katolik“ autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

VELIKA AKCIJA! Do 18. prosinca knjigu možete nabaviti po cijeni od 40 umjesto 80 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh