Vijesti

PORUKA U PRIGODI 40. ZASJEDANJA UN-ove ORGANIZACIJE ZA PREHRANU I POLJOPRIVREDU // Papa: Samo napor nadahnut autentičnom solidarnošću, može umanjiti broj osoba koje su pothranjene i lišene potrebnoga za život

Papa: Samo napor nadahnut autentičnom solidarnošću, može umanjiti broj osoba koje su pothranjene i lišene potrebnoga za život

Foto: Shutterstock

 

Papa Franjo uputio je prigodnu poruku ohrabrenja, potpore, poštovanja i povjerenja povodom 40. zasjedanja FAO organizacije, koju je okupljenima pročitao Državni tajnik Pietro Parolin

U prigodi 40. zasjedanja FAO organizacije, papa Franjo je Predsjedniku i svim predstavnicima zemaljâ članicâ uputio prigodnu poruku.

Papa je uputio poruku ohrabrenja, potpore, kao i poštovanja i povjerenja

U poruci Organizaciji koja je dužna na primjereni način odgovoriti na probleme agrikulturne proizvodnje hrane, o čemu ovise očekivanja milijuna osobâ, Papa je prvo iskazao žaljenje što osobno ne može biti prisutan na zasjedanju, stoga je tražio od svoga Državnoga tajnika, kardinala Pietra Parolina, da pročita poruku ohrabrenja, potpore, kao i poštovanja i povjerenja, zbog zahtjevne zadaće koju ova Organizacija treba ispuniti.

Potrebno je priznati da svatko ima pravo na ‘svagdašnji kruh’

U poruci se također navodi kako Sveta Stolica izbliza prati rad međunarodne zajednice i želi pridonijeti naporima u promicanju – ne samo pukog napretka i teorijskog razvoja – nego i učinkovitom uklanjanju gladi i pothranjenosti. „Svi razumijemo da namjera da se svakome dostavi njegov svagdašnji kruh, nije dovoljna. Potrebno je priznati da svi na to imaju pravo“ te stoga i oni gladni i u potrebi također od toga trebaju imati koristi. Papa je ukazao i na nedostatak kulture solidarnosti, koja ne uspijeva prokrčiti put među ostalim međunarodnim aktivnostima, što često ostvarenje predloženih ciljeva odgađa jer ime nedostaje ideja pravedne raspodjele.

„Ciljevi zahtijevaju trajno priznanje prava svake osobe da bude slobodna od siromaštva i gladi”

Usredotočenost svake zemlje na povećanje prehrane, poboljšanje agrikulturnih aktivnosti i životnih uvjetâ ruralnoga stanovništva, utjelovljeno je u poticanju sektora agrikulture, u povećanoj proizvodnji ili u promicanju učinkovite raspodjele zaliha hrane. Ipak ni to nije dovoljno. Ustvari, ono što ti ciljevi zahtijevaju jest trajno priznanje prava svake osobe da bude slobodna od siromaštva i gladi što zavisi od dužnosti čitave ljudske obitelji da priskrbi praktičnu pomoć onima u potrebi – smatra papa Franjo.

„Žurna je potreba da solidarnost postane kriterij koji nadahnjuje sve oblike suradnje u međunarodnim odnosima”

Stoga, kada je neka zemlja, zbog svojega stupnja razvoja, siromaštva, klimatskih promjena ili stanja nesigurnosti, nesposobna ponuditi adekvatan odgovor, FAO i druge međuvladine institucije trebaju biti sposobne posredovati na odgovarajući način i poduzeti adekvatne akcije solidarnosti. S obzirom da su dobra koja nam je Bog Stvoritelj povjerio namijenjena svima, žurna je potreba da solidarnost postane kriterij koji nadahnjuje sve oblike suradnje u međunarodnim odnosima – potaknuo je Sveti Otac.

„Glad i pothranjenost rezultat su složenijih uvjeta nerazvijenosti, prouzročenih ravnodušnošću mnogih ili pak sebičnošću nekolicine”

Pogled na trenutačnu svjetsku situaciju, ne pruža nam utješnu sliku. Ipak, ne možemo ostati samo zabrinuti – ili još gore – ‘dati ostavku’. Ovaj trenutak očite teškoće mora još više posvijestiti činjenicu da glad i pothranjenost nisu samo prirodne ili strukturalne pojave, određenih zemljopisnih područja, već rezultat složenijih uvjeta nerazvijenosti, prouzročenih ravnodušnošću mnogih ili pak sebičnošću nekolicine. Ratovi, teroristički napadi i prisilno raseljavanje, koji sve više ometaju ili barem znatno uvjetuju čak i nastojanja oko suradnje, nisu neizbježni nego su posljedica konkretnih odlukâ – ističe Papa.

„Sloboda izbora, treba u obzir uzeti solidarnost prema svima, u odnosu na stvarne potrebe i njihovo ispunjenje”

Riječ je o složenom mehanizmu koji uglavnom opterećuje najranjivije, koji su ne samo isključeni iz procesa proizvodnje, već i prisiljeni napustiti svoje zemlje, u potrazi za utočištem i nadom. Jednako tako, odluke donesene u punoj slobodi i svijesti, određuju podatke koji se odnose na pomoć koja se pruža siromašnim zemljama, što se svakodnevno smanjuje, unatoč ponovljenim žalbama pred sve razornijim kriznim situacijama, koje se očituju u različitim područjima planeta.

U tim slučajevima – smatra Papa – sloboda izbora svih, treba u obzir uzeti solidarnost prema svima, u odnosu na stvarne potrebe i njihovo ispunjenje – u dobroj vjeri poduzetim ili proklamiranim obvezama. Ovakvu predanost od nas traži i Agenda za razvoj do 2030. godine, koja ponovno potvrđuje ideju da je osiguranje hrane cilj koji se više ne može odgađati.

Ipak, samo napor nadahnut autentičnom solidarnošću, moći će umanjiti broj osoba koje su pothranjene i lišene potrebnoga za život. Ovo je vrlo veliki izazov za FAO, kao i za sve institucije međunarodne zajednice. To je također izazov za koji se Crkva prvenstveno zalaže.

Djelovanje u FAO-u znak je ‘bratstva koji drugima pomaže s povjerenjem gledati u budućnost’

Papa je pri kaju poruke izrazio nadu da zasjedanja ove Konferencije mogu obnoviti poticaj na djelovanje Organizacije te pružiti praktične odgovore na potrebe i želje naše braće i sestara, budući da oni u djelovanju FAO-a ne vide samo tehnički doprinos povećanju resursa i raspodjele plodova proizvodnje, već i konkretan, pa čak jedinstveni znak bratstva koje im pomaže s povjerenjem gledaju u budućnost – stoji u tekstu.

„Neka svemogući Bog, bogat milosrđem, blagoslovi vas i vašu službu i dâ vam snagu potrebnu za vjerodostojan napredak naše ljudske obitelji“ – kaže se u zaključku Papine poruke.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh