Vijesti

PORUKA MIRA IZ SRCA EUROPE // U Njemačkoj će se održati međunarodni susret protiv terorizma – „Putovi mira”

Svrha je susreta reći ‘ne’ sukobima i terorizmu, a na njemu će sudjelovati više predstavnika svjetskih religija

U organizaciji Zajednice svetoga Egidija, u Njemačkoj će se od 10. do 12. rujna ove godine održati međunarodni susret ‘u duhu Asiza’, naslovljen „Putovi mira”.

Svrha je susreta reći ‘ne’ sukobima i terorizmu, a na njemu će sudjelovati više predstavnika svjetskih religija. Susret, predstavljen 21. srpnja, održavat će se u Münsteru i Osnabrücku.

Poruka mira

Iz srca Europe, uputit će se snažna poruka mira, počevši od svjedočanstva svih svjetskih religija. Brojni vjerski predstavnici bit će upravo kardinali, katolički i evangelički biskupi, europski, afrički, američki, oni s Bliskoga istoka, ali i muslimanski i židovski vjerski predstavnici iz raznih krajeva svijeta.

Potrebno je uključiti sve ljude, u mir koji dolazi odozdo – istaknuo je Marco Impagliazzo, predsjednik Zajednice svetoga Egidija, na kraju tiskovne konferencije na kojoj je predstavljena ta inicijativa. „Važno je da se narodi osvijeste što se tiče tih tema i ponajviše“, dodao je, „da odustanu od očitovanja nasilja i terorizma.“.

Brojne teme na programu susreta

„Molitve za mir u duhu Asiza“, napomenuo je Impagliazzo, „prigoda su za pogled na brojna pitanja koja se odnose na život ljudi: od problema okoliša do siromaštva i nejednakosti, ali i duhovnih pitanja.“. Susret će se održati u Njemačkoj, gdje se obilježava 500. obljetnica protestantske reformacije. Jedna od tema bit će upravo ponovno otkrivanje i vrijednost Božje Riječi u životu vjernika, krećući također od evangeličkoga iskustva. Bit će i temâ o pitanjima migracijâ, okoliša i mira. Sve su to teme vezane sa životom ljudi, a o kojima ćemo čuti odgovor iz svijeta religijâ.

Osim vjerskih bit će nazočni i politički vođe

Osvrnuvši se na potvrđenu nazočnost njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Europskoga parlamenta Antonija Tajanija, Impagliazzo je izrazio nadu da će se uz njihovu prisutnost uistinu moći konkretno razmotriti nove strategije za razvoj prihvata i integracije u Europi. Ali, i što se tiče problema s kojim se suočavaju građani, kao što je, primjerice, nezaposlenost mladih i novo promicanje svijeta mladih koji, ponajviše u južnom dijelu našega kontinenta, mnogo trpe – napomenuo je predsjednik Zajednice svetoga Egidija.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh