Vijesti

PORUKA ‘KOLUMBOVIM VITEZOVIMA’ // Papa: Ne smijemo zavarati oči pred patnjom braće i sestara na Bliskom istoku!

Ne smijemo zavarati oči pred patnjom braće i sestara na Bliskom istoku!

Foto: Shutterstock

 

Papa Franjo uputio je pismo američkoj dobrotvornoj katoličkoj organizaciji Kolumbovi vitezovi, pozvavši sve članove da se prvenstveno bore protiv rastuće ‘kulture ravnodušnosti’, koja odbacuje najmanju našu braću i sestre

„Nitko od nas ne smije zatvoriti oči pred patnjama naše braće i sestara na Bliskom istoku, koji su zbog bratoubilačkog nasilja i vjerskog fanatizma ostali bez svojih domova ili su prisiljeni napustiti svoju domovinu“, poručio je papa Franjo američkoj dobrotvornoj katoličkoj organizaciji Kolumbovi vitezovi, čiji su se članovi ovih dana okupili u američkom gradu St. Louisu zbog svoje 135. godišnje skupštine na temu Uvjereni u Božju ljubavi i moć. Dokument potpisuje Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

Pozvani smo Radosnu vijest spasenja dijeliti s drugima

U poruci stoji kako tema njihova susreta upućuje na otajstveni izvor cjelokupnoga kršćanskoga života i poslanja: naše uvjerenje da nas Božja spasonosna ljubav, koja se očituje u smrti i uskrsnuću Njegova Sina te koja je izlivena u naša srca po Duhu Svetomu, potiče da Radosnu vijest spasenja dijelimo sa svim ljudima. Upravo je to „uvjerenje“ u temelju sveukupnog našeg poleta za evangelizaciju, tȁ imamo blago života i ljubavi, koje ne može prevariti, te poruku koja ne može obmanuti ni razočarati (usp. Evangelii Gaudium, 265).

Papa poziva na borbu protiv rastuće ‘kulture ravnodušnosti’

U dokumentu se nadalje podsjeća na riječi sv. Pavla iz Poslanice Rimljanima (8,31): „Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?“. Time Apostol izražava svoje uvjerenje da neizmjerna snaga Božje ljubavi, koja se očituje na križu, nadvladava svaki oblik svjetskog zla. Kardinal Parolin je u tom kontekstu podsjetio na Papine riječi kako se danas vodi svjetski rat u dijelovima, dok bezbožna žeđ za moću i vlašću – bilo gospodarskom, političkom ili onom vojnom – vodi u neizrecivo nasilje, nepravdu i patnju u našoj ljudskoj obitelji. Stoga papa Franjo poziva sve kršćane, istinski uvjerene u beskonačnu moć Božje ljubavi, da odbace taj mentalitet te se bore protiv rastuće opće kulture ravnodušnosti, koja odbacuje najmanju našu braću i sestre.

Sveti je Otac pozvao Kolumbove vitezove da u svojim obiteljima, župama i mjesnim vijećima velikodušno odgovore na taj izazov, prvenstveno predanjem svom poslanju posvećenja svijeta iznutra, izvršavajući svoje svakodnevne dužnosti u evanđeoskom duhu i očitujući Krista drugima svjedočanstvom svoga života (usp. Lumen Gentium, 31). Na taj će način pomoći položiti čvrste temelje za obnovu društva u cjelini, nastojeći oko promjene srca i izgrađujući mir.

Zdrav obiteljski život povezan je sa zdravljem društva u cjelini

U poruci je Papa posebno pohvalio zalaganje Vitezova oko zaštite i promicanja svetosti braka, kao i dostojanstva i ljepote obiteljskoga života. Kardinal Parolin je podsjetio na Papine riječi iz apostolske pobudnice Amoris Laetitia, u kojoj je zdrav obiteljski život povezao sa zdravljem društva u cjelini. U dokumentu nadalje stoji da će jačanje zdravih obiteljskih vrijednosti i obnovljena vizija naše odgovornosti za moralno zdravlje šire zajednice doprinijeti nadvladavanju polarizacije i opće vulgarizacije društvenog tkiva, koji su rastući izvor brige čak i u najnaprednijim društvima.

Papa Franjo je isto tako pohvalio predanost Vitezova u potpori kršćana na Bliskom istoku, ističući da Kršćanski fond za pomoć izbjeglicama predstavlja rječit znak odlučne predanosti njihove organizacije solidarnosti i zajedništvu s kršćanskom braćom i sestrama. Na kraju je Sveti Otac još jednom pozvao Vitezove i njihove obitelji da se mole za one u potrebi, za obraćenje srcâ i za okončanje spirale nasilja, mržnje i nepravde na Bliskom istoku.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh