Vijesti

POLITIKA ‘VJERSKE NEOVISNOSTI’ // ‘Tihi’ progon katolika u Kini: „Jedan naš svećenik preminuo je na nerazriješen način…”

Većina katolika u Kini odbija slijediti politiku ‘vjerske neovisnosti’ koju promiče kineska Vlada…

Kada je Komunistička partija došla na vlast 1949. godine, prekinula je sve odnose sa Svetom Stolicom. Zbog toga Kineski katolički domoljubni savez, osnovan 1957. godine, pobliže prati rad ‘službenih’ vjerskih zajednica koje su priznate. Većina katolika u Kini odbija slijediti politiku ‘vjerske neovisnosti’ koju promiče kineska Vlada.

U nekim slučajevima, ovaj je Savez također sredstvo progona svećenika, redovnika i biskupa,  koje režim smatra prijetnjom. Iako se stanje posljednjih desetljeća poboljšalo, unatoč otvaranju Kine svijetu, bilo je sporadičnih progona.

Vjerski ‘progon’

„Ne govorimo o mučenjima, već o drugim načinima pritiska, poput uhićenja bez razloga. Neke naše prelate, biskupe i svećenike, Vlada je zatvarala bez navođenja razloga. Ponekad su mjesecima bili zatočeni na uređenim mjestima, ali pod teškim pritiscima. Nagovarani su da se pridruže Patriotskom savezu“, rekao je mons. Savio Hon Tai Fai iz Kongregacije za evangelizaciju naroda. Od dolaska u Rim, kaže mons. Savio, prima vijesti iz Kine o stanju redovnika, a posebno svećenika i biskupa koje je imenovao Papa. Na žalost, vijesti nisu uvijek dobre.

„Naravno, još uvijek primam vijesti iz mjesnih zajednica. Jedan naš svećenik preminuo je na nerazriješen način. Mjesne zajednice sumnjaju kako je pretučen i bačen u rijeku. Moramo moliti jer progoni sami po sebi nisu dobri, iako možemo primiti velike Božje milosti. I zato se ne smijemo bojati progona“, istaknuo je mons. Savio.

Strategija Svete Stolice

Osim toga, ističe kako mnogi ne razumiju strategiju Svete Stolice, niti njezinu učinkovitost u odnosima sa kineskom Vladom. Savio Hon ističe kako papa Franjo s ljubavlju brine za katolike u Kini. Međutim, neki svećenici i biskupi misle da je Vatikan morao podići glas i zauzeti jasniji stav s obzirom na neka pitanja i situacije.

„Događa se da neke neslužbene zajednice ne vide jasne znakove Svete Stolice i zbog toga ima raznih glasina i tumačenja, te se misli da ih je Svet Stolica napustila. Osjećaju se napuštenima. To je informacija koju smo od njih primili“, govorio mons. Savio.

Nesporazumi Kine i Vatikana

Isto tako, kaže da razlike u kulturi i mentalitetu uzrokuju sasvim razumljive nesporazume i razilaženja između Kine i Vatikana. Međutim, kineski dužnosnici bi mogli iskoristiti to zbunjujuće stanje kako bi uvjerili katolike da prihvate politiku izgradnje jedne Neovisne nacionalne kineske Crkve, ističući kako bi Vatikan odobrio takav potez!

Savio također tvrdi da katolici u Kini ne trebaju biti obeshrabreni. Ove se godine obilježava deseta obljetnica pisma pape Benedikta XVI. upućenog Crkvi u Kini. To pismo sadrži jasne i važne stavove. Osim toga, Savio Hon kaže da oni koji žele biti autentični kršćani, moraju imati hrabrosti slušati glas Kristov unatoč izvanjskim pritiscima.

Izvor:  Laudato.hr (Rome Reports)

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh