Duhovnost

PIŠE DON DAMIR STOJIĆ // „Vi ostanite uz svoju zaručnicu, a ja ću uz svoju…”

„Andrej Maček ispričao mi je jednu scenu iz života svog oca, koja je bila posebno znakovita. Iz nje sam naučio koliko snažna može biti ljubav prema Crkvi…“

Legenda o Tristanu i Izoldi svoj najljepši trenutak ima na kraju. Mladi je par, naime, bio pokopan na odvojenim mjesta u kapeli, i tada je iz jednog groba niknula kupina, koja je preko svoda kapele prešla do drugog groba i na njemu se odmorila. Seljani su sjekli kupinu, ali ona je uvijek iznova rasla. Nakon što je kralj Marko čuo za tu priču, ganut snagom vjernosti naredio je da se kupina ne siječe.

„Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?“

Ova legenda vrlo lijepo ocrtava snagu ljudske ljubavi i predanosti. Čvrstoća međusobne vjernosti toliko je snažna da joj prepreku ne predstavlja ni tvrdoća kamenog poda, ni razdvojenost, ni protivljenje seljana. Još smo i naviknuli čuti ove i slične primjere o ljudskoj ljubavi. No, jesmo li ikada razmišljali možemo li takvom istom ljubavi ljubiti i Boga? Jesmo li i njega ikada doživjeli toliko bliskim? Je li i naša ljubav takva, da nas od njega ništa ne može rastaviti?

Pavao je pisao Rimljanima: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Poradi tebe ubijaju nas dan za danom i mi smo im k’o ovce za klanje. U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi“ (Rim 8, 35-37). Ljubav nebeskog zaručnika kadra je donijeti pobjedu. Makar ona bila i u smrt. „Jer ljubav je jaka kao smrt“ (Pj 8, 6).

Kada sam živio u Washingtonu, upoznao sam Andreja Mačeka, sina poznatog hrvatskog političara Vlatka Mačeka, koji je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bio zatočen u kućnom pritvoru. Andrej mi je ispričao jednu scenu iz života svog oca, koja je bila posebno znakovita. Iz nje sam naučio koliko snažna može biti ljubav prema Crkvi, koliko ustrajna do smrti i koliko sudbonosno važna.

Susret s kardinalom Stepincem

Negdje pred kraj Drugog svjetskog rata Vlatka je došao posjetiti nadbiskup Stepinac. Njih trojica sjedili su za stolom. Država NDH nalazila se pred raspadom i već je postalo izvjesno da će uskoro uslijediti preuzimanje vlasti od strane komunističke vlade. Javilo se pitanje: kako dalje? I gdje dalje? Zbog neobičnog spleta povijesnih okolnosti Vlatko je dobio mogućnost da zajedno s obitelji pobjegne u Ameriku. Napokon, negdje pri kraju razgovora, upitao je Stepinca za savjet i za njegove osobne planove. Nadbiskup je odgovorio kratko:

„Vi ostanite uz svoju zaručnicu, a ja ću uz svoju…“

Blaženi Alojzije Stepinac, moli za nas!
don Damir Stojić

Izvor: Studentski pastoral: SPAS

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh