Osobni razvoj

PETRA I MARIN

Tijekom hodočašća u Jeruzalem, muž me je zaprosio. Nevjerojatno je koliko smo drugačije iznosili svoje svjedočanstvo! Različitosti između muža i žene mogu biti prepreka, a mogu biti i blagoslov, pravo bogatstvo. Ovisi...

Tijekom hodočašća u Jeruzalem, moj muž me je zaprosio. Tada sam uvidjela razne različitosti koje smo nas dvoje imali.

Kroz određeno vrijeme mogla sam uvidjeti kako se te naše različitosti nadopunjuju

Ne mogu reći da sam to odmah shvaćala kao nešto pozitivno. Čak sam se malo pribojavala spoznaje o tolikim različitostima i da će nam zbog toga biti teže u braku. S druge strane divila sam se onome što je on imao, a ja nisam. Kroz određeno vrijeme mogla sam uvidjeti kako se te naše različitosti nadopunjuju. Tamo gdje je on slab, ja sam jaka i obratno.

Nevjerojatno je koliko smo drugačije iznosili svoje svjedočanstvo. Marin se uglavnom služio slikovitim opisima i posvećivao je pažnju detaljima, a ja sam sve govorila kroz svoje osjećaje

Primjerice, sjećam se da sam se divila kako on pamti sve povijesne činjenice koje je svećenik spominjao i još plus je sve to geografski povezivao. Dan-danas ja njega pitam za neke detalje koje smo vidjeli, iako smo bili na istom hodočašću. S druge strane, ja sam svako mjesto povezivala s nekim osjećajem koji se u meni probudio zbog razmatranja iz Biblije koja smo imali. Nakon hodočašća, svjedočili smo jednoj manjoj grupi i odlučili smo da ćemo govoriti o svojem iskustvu, ali svatko ponaosob. Nevjerojatno je koliko smo drugačije iznosili svoje svjedočanstvo. Marin se uglavnom služio slikovitim opisima i posvećivao je pažnju detaljima, a ja sam sve govorila kroz svoje osjećaje. Iskreno, nisam tada razumjela Marina i njegov način govora. Čak mi je u jednom trenutku sve djelovalo prepovršno jer nije puno posvećivao pažnje osjećajima, a ja jesam.

To su bili vrijedni uvidi koje sam spoznala o partnerskim odnosima i pomogli su nam u poboljšanju međusobnog razumijevanja

Kada sam poslušala jedan webinar na temu o partnerskim odnosima, tu sam naučila da smo Marin i ja različiti tipovi u komunikaciji. Primjerice, ja sam kinestetik i skroz je normalno da ću se uglavnom bazirati na ono što osjećam i da ću tako najbolje davati i primati informacije, dok je Marin vizualan tip koji se koristi slikama u komunikaciji (nije ni čudo da se počeo baviti fotografiranjem). Još uz to je i auditivno-digitalni tip jer posvećuje pažnju detaljnim opisima, činjenicama i informacijama o temama koje ga zanimaju.

Stoga je naš osobni razvoj vrlo bitan kako bismo mogli rasti u svetom sakramentu braka

Za zajednički jezik jako je važno da se oboje prilagodimo ovome drugome kako bi se komunikacija podigla na viši nivo. To su bili vrijedni uvidi koje sam spoznala o partnerskim odnosima i pomogli su nam u poboljšanju međusobnog razumijevanja. Stoga je naš osobni razvoj vrlo bitan kako bismo mogli rasti u svetom sakramentu braka.

Petra Bodulušić za Book.hr

Foto: Petra Bodulušić

Petru možete zapratiti na njezinom Instagram profilu peps_jar_of_pearls, gdje objavljuje zanimljive misli, razmatranja i vlastita svjedočanstva, a subotom možete s njom i razmatrati biblijska čitanja na osnovu onoga što je naučila u Školi molitve.

Foto: Victor Jiang; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh