Roditelji i djeca

PUTOKAZ ZA NEBO

Pet iznimno bitnih stvari za prenošenje vjere djeci Naša će djeca biti onakvima kakvima ih odgajamo. Oni u nama trebaju vidjeti čvrste temelje sazdane u Bogu, vjernost Crkvi, kreposti na djelu, predano služenje drugima, snažan molitveni život i dosljednost u tome da činimo dobro bez obzira na sve

Pet iznimno bitnih stvari za prenošenje vjere djeci

Foto: Unsplash, Naassom Azevedo

 

Vjeru djeca prvotno počinju upoznavati u svojoj obitelji, a mi smo im kao roditelji dužni pružiti dobar primjer. Pritom ovih pet stvari smatram iznimno bitnima:

Molitva. Neka molitveni život bude naš prioritet. Molite zajedno kod zajedničkog obroka. Molite s djecom prije spavanja. Svi zajedno otiđite na klanjanje. Vidjeti oca na koljenima prizor je koji može duboko utjecati na dijete. Sve započinjite molitvom.

Primjeri kreposti. Naša će djeca biti onakvima kakvima ih odgajamo. Oni u nama trebaju vidjeti čvrste temelje sazdane u Bogu, vjernost Crkvi, kreposti na djelu, predano služenje drugima, snažan molitveni život i dosljednost u tome da činimo dobro bez obzira na sve. Ili ćemo našu odgovornost za odgoj djece prepustiti utjecaju medija, poznatih osoba iz svijeta zabave i njihovim vršnjacima?

Sazrijevanje u vjeri. Budite primjer djeci na njihovu putu vjere. Ako mama i tata svojim djelima djeci pružaju dobar primjer, ona će rasti u molitvi, služenju Kristu, sakramentnom životu, davanju za Crkvu.

Čitanje i učenje. Djecu ne možemo naučiti nešto što sami ne razumijemo. Zajedno kao obitelj čitajte Sveto pismo i proučavajte Katekizam Katoličke Crkve. Čitajte kršćansko štivo i razgovarajte s djecom o tome što vas je dojmilo.

Ljubav prema euharistiji. Od rane dobi prenosite im poštovanje i ljubav prema Kristovu Tijelu. Približite im sveta otajstva i nikada odlazak na misu ne shvatite olako.

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Putokaz za nebo autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh