Svjedočanstva

OD DUHA DO UHA

Ovo će ti pomoći da oprostiš sam/a sebi Često ne možemo sami sebi oprostiti ono što smo učinili u prošlosti. Ove riječi Augustyna Pelanowskog mogu nam pomoći ne samo da si oprostimo nego i da to što si opraštamo prigrlimo kao poseban biser u svom životu...!

Foto: Shutterstock


 

Gospodin Bog nas primorava da budemo milosrdni, posebno prema onome prema kojem smo nemilosrdni, pa čak i bezobzirni – često prema nama samima.

Idem na ispovijed i ispovijedam te grijehe, ali kad dobijem odrješenje, i dalje se mučim… Bog mi je oprostio, ali sam sebi oprostiti ne mogu to da sam si dopustio takve grijehe u životu!

Isus jasno govori: „Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe.“ (Mt 5,7) Ja se također vidim u tim riječima, one dotiču i mene. Moglo se dogoditi da smo se u nekom trenutku svojeg života ponašali kao grešnici, i to tako veliki da smo bili hodajuća utvara i sablast, koja je u drugima izazivala strah. Bojali smo se samih sebe i svojih djela koja počinismo. Mogli smo biti mrzitelji, zlobnici, pohlepnici, bludnici, škrtice, varalice, lažljivci, kukavice – to se sve moglo dogoditi u našem životu. I teško je to sebi oprostiti. Idem na ispovijed i ispovijedam te grijehe, ali kad dobijem odrješenje, i dalje se mučim… Bog mi je oprostio, ali sam sebi oprostiti ne mogu to da sam si dopustio takve grijehe u životu! Bog govori: „Pozvan si na milosrđe!“ (…)

Također mi se dogodilo da sam bio alkoholičar i zahvaljujući tomu iskustvu jednog dana u ćeliji za triježnjenje, na Veliki petak, Gospodin mi je pokazao…

U mojem životu dogodilo se da sam bio dva puta izbačen iz škole. I sada govorim Gospodinu: „Zahvaljujem ti zbog toga, jer inače ne bih postao svećenik!“ Također mi se dogodilo da sam bio alkoholičar i zahvaljujući tomu iskustvu jednog dana u ćeliji za triježnjenje, na Veliki petak, Gospodin mi je pokazao na rukama rane – jer sam nespretno pao – i osjećao sam se kao da sam razapet. Kad sam se otrijeznio i postao svjestan tog iskustva, rekao sam: „Bože, hvala ti! Ti si stvarno ovdje sa mnom?!“ I sada govorim: „Slava ti i hvala, Gospodine, jer je moguće pasti na dno i ondje progledati!“ Ne želim tvrditi da to što sam napravio bijaše dobro, nego naprotiv, želim potvrditi da to što sam napravio bijaše loše. Ali on mi je u tom događaju pokazao: „Ne trebaš se, Augustine, stidjeti tog što se dogodilo, ne trebaš izigravati idealnog svećenika, jer si samo običan grješnik.“

Ako se čega budeš stidio, to ćeš također i skrivati. I bojat ćeš se da to ne iziđe u javnost, a kad se budeš bojao, doći će k tebi demon koji će te optuživati i ucjenjivati. A tada nisi u stanju ispuniti volju Božju, ispuniti životnu misiju

Zbog čega je to tako važno? Jer ako se čega budeš stidio, to ćeš također i skrivati. I bojat ćeš se da to ne iziđe u javnost, a kad se budeš bojao, doći će k tebi demon koji će te optuživati i ucjenjivati. A tada nisi u stanju ispuniti volju Božju, ispuniti životnu misiju. Tako to djeluje: ako želiš nešto skriti pred sobom i pred drugima, tada demon dolazi i koristi se time.

Ne boj se svoje prošlosti

Ne boj se svoje prošlosti. Mogao bih vam ispričati o još puno neuspjelih događaja iz svoje prošlosti: ne znam skijati, ne znam se klizati na ledu, ne znam plivati, ne znam voziti automobil i ne znam raditi još puno drugih stvari – i slava ti zbog toga, Gospodine! Znam samo da znam moliti i čitati Bibliju, i to mi je više nego dovoljno. Kod tebe također može biti slična situacija – možda ne znaš raditi mnogo stvari, ali umjesto da misliš da si nesposoban, reci radije Bogu: „Slava ti, Gospodine, jer ne znam raditi mnogo stvari, jer to znači da postoji takva stvar, koju znam raditi.“ Ne znaš koja je to stvar? Možda je još nisi otkrio u sebi. Ne muči se svojom neuspješnom prošlošću i nemoj se bojati samog sebe. Izmislio te Bog upravo takva kakav jesi. A Bog, kada izmisli nešto, on to ne napravi loše! Bog je velemajstor i ne pravi stvari koje se bacaju. Ako Bog što napravi, onda to napravi veoma dobro! S obzirom na to da je i tebe stvorio Bog, onda znači da ti još samo nisi uspio otkriti u sebi savršenost koju posjeduješ. Sve te slabosti i nesavršenosti potrebne su ti u životu, da slučajno ne bi bio pokvaren u svojem pozivu.

Sve dok ti je neki dio prošlosti neriješen, neraščišćen i neoprošten, ne možeš…

Ja se ne snalazim u mnogim stvarima i dobro je da se ne snalazim, jer kad bih se u njima snalazio, bio bih loš svećenik. Možda i jesam loš svećenik, ne znam – ali sa sigurnošću znam da bih bio još gori nego sada. Kada ne prihvaćamo cijelu istinu o sebi, tada činimo sebi nažao i ranjavamo se amputirajući taj teški dio istine o sebi. Glumimo pred drugima da smo plemeniti, pobožni, skromni, pošteni, karizmatični, visoko obrazovani – sve to radimo da bismo zadobili poštovanje i sakrili pred sobom svoje utvare i sablasti iz prošlosti. To je sklizak put. Bolje je biti svoj, negoli glumiti koga drugoga. Razumiješ li to što pišem? Tko spava na podu, ne može pasti s kauča. Budi zadovoljan svojim životom, kakav god on bio – bolje da si malen, nego da se penješ previsoko. Znate li što jedino može učiniti u životu čovjek koji visi sa stropa? Samo jednu stvar može učiniti: može pasti. Dugo ondje neće izdržati, mora pasti, a onaj tko je na podu, može samo ustati na noge.

… sve dok je neki dio prošlosti neriješen, neraščišćen i neoprošten, sve dok neki dio prošlosti nismo napunili milosrđem i nismo u njemu uspjeli vidjeti milosrdnog Isusa, bit će nam vrata budućnosti zatvorena i nećemo moći doploviti do nje. Mučimo se i mučimo, a lađa stoji na istom mjestu. Isus želi da oprostiš čak i onima koje se bojimo i spominjati. Isus želi da oprostiš i sebi sve te situacije kojih se bojiš i stidiš. On u tim situacijama prilazi k tebi (…)

od duha do uha 3d

 

 

Iz knjige „Od Duha do uha” autora patera Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh