Duhovnost

U POTRAZI

PATER PELANOWSKI Od svih smiješnih stvari na svijetu izgleda mi najsmješnija ova Znamo li što na ovoj zemlji jedino ima smisla?

Foto: Shutterstock

 

Ili-ili

„Od svih smiješnih stvari izgleda mi najsmješnija biti žustar u svjetovnim stvarima, čovjek koji brzo jede i brzo radi. Stoga kada vidim muhu kako takvom prezauzetom čovjeku sjeda na nos u presudnom trenutku, kada vidim kako ga blatom prskaju kola koja ga pretječu, a kojima se još više žuri; kada mu se pokretni most diže pred nosom ili kada mu na glavu pada cigla i ubija ga – smijem se iz svega srca! Za čime jure ti ‘užurbanci’? Ne nalikuju li na onu ženu koja prestravljena požarom iz kuće iznosi žarač? Što li iznose takvi iz veličanstvenog požara života?“ (Iz biografije Sørena Kierkegaarda)

 

Jedino što na ovoj zemlji ima smisla

Jedino što na ovoj zemlji ima smisla jest, odjednom ili svakoga dana pomalo, osloboditi se svega i tako načiniti mjesta onomu što donosi život vječni. Život je dakle svojevrsna kupoprodaja, trgovina, posao. Zbog toga je Isus, između ostalog, ispričao prispodobu o prekrasnom biseru (a ne o školjci), za koji je neki kupac (trgovac) prodao sve što je imao – ne polovinu ili većinu svog imutka, već sve! Ili biser ili sve drugo! Biser koji nije s ove zemlje za blaga te zemlje (usp. Mt 13,45). „Ostavimo se nečasne trgovine da bismo zadobili dragocjeni biser.“[1]

 

Iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog. Na našoj velikoj rasprodaji možete ju nabaviti za 56 kuna (redovna cijena: 80 kn). Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

 

[1] Nil Sinajski, Pisma ascetyczne [Asketska pisma], Krakov 2008., str. 90

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh