Vijesti

Pater Luís Dri – „svećenik koji je uvijek u ispovjedaonici“

Foto: Unsplash, Shalone Cason

 

Kapucin poznat i kao „svećenik koji je uvijek u ispovjedaonici“, sunarodnjak pape Franje,  poznat je postao upravo po Papinim riječima koje mu je posvetio u više navrata.

Posljednji je put to bilo 2. ožujka, na početku korizme, kada je rimskim župnicima darovao knjigu naslovljenu „Ne boj se oprostiti“, u kojoj je sadržano iskustvo toga redovnika. Pater Dri živi u Buenos Airesu, u svetištu Naše Gospe od Pompeja, a ljudi ga poznaju kao „svećenika koji je uvijek u ispovjedaonici“. Rođen je dan nakon pape emeritusa Benedikta Šesnaestoga.

Što se tiče pohvala koje mu je uputio papa Franjo, pater Luís je rekao kako misli da ih nije zaslužio. Sve je započelo kada je on ovdje bio kardinal. Razgovarali smo nekoliko puta, i otada je familijarnost među nama sve više rasla – napomenuo je te želio jasno kazati – kako je rekao – „neka se zna“ da on nije visoko školovana osoba, nego da je njegova škola bio jedino život. Ispovijedam svakoga dana, i cijeli dan, kao pater Pio u San Giovanni Rotondu i pater Leopold u Padovi. Od Pape sam naučio jezik gestâ; kada primim nekog pokajnika poljubim mu ruke, jer želim da osjeti da ga prihvaćam, slušam i pratim – napomenuo je pater Luís.

Papu Bergoglia sam upoznao 2000. godine, kada je došao u ovo svetište u prigodi posvete oltara. Kao uvijek, došao je autobusom, nitko ga nikada nije vidio u taxiju. I toga dana ga nismo mogli pronaći; po običaju, bio je u kapeli gdje se molio Gospi. Znam da ga mnogi kritiziraju; ja tada mislim na Isusa i na brojne koji ga nisu voljeli – rekao je pater Luís. Taj 90-godišnji kapucin potječe iz vrlo brojne obitelji u kojoj je rođeno 10 braće i sestara, od kojih je njih devetoro Bogu posvetilo svoj život. Braća su svi kapucini, a sestre su Kćeri samilosti.

Najčitanije

Na vrh