Vijesti

PASTORALNI POHOD KOLUMBIJI // Kolumbijski predsjednik progovorio o prvom ‘čudu’ Pape Franje u toj zemlji Kolumbijski je predsjednik istaknuo važnost Papine podrške i ohrabrenja za očuvanje mira u toj zemlji…

Kolumbijski je predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Juan Manuel Santos Calderón, u razgovoru za dnevni list El Tiempo rekao da bi bez potpore pape Franje odustao od mirovnih pregovora s marksističkom skupinom Revolucionarne oružane snage Kolumbije.

Papino prvo ‘čudo’

Sveti je Otac imao ključnu ulogu i u pregovorima s Nacionalno-oslobodilačkom vojsko: to što je ta marksistička skupina u utorak, 5. kolovoza, potpisala primirje s Vladom, predstavlja važnu vijest na koju se može gledati kao „prvo Papino čudo“. Pohod Svetog Oca snažno je  utjecao na to – napomenuo je kolumbijski Predsjednik.

Papino je neprestano poticanje na mir u Kolumbiji predsjednik Santos Calderón vidio kao znak da nastavi ići naprijed. On me je za vrijeme mojih posjetâ Vatikanu uvijek ohrabrivao te mi je govorio: „Nastavite ići tim putom, nemojte odustati!“, kazao je kolumbijski Predsjednik te je dodao kako mu je, prilikom njegova drugog posjeta Rimu, Sveti Otac rekao da je molio za njega kako za rijetko koga, što je Predsjedniku bio „snažan poticaj“. Papina je podrška naročito u mnogim teškim trenucima za vrijeme pregovora s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije bila iznimno važna za njega.

Osuda ‘guste tame’ u Kolumbiji

I u svojoj propovijedi u parku Simon Bolivar, 7. rujna, Sveti je Otac osudio ‘gustu tamu’ koja izaziva nasilje i oduzima ljudske živote kako u Kolumbiji tako i u drugim zemljama svijeta. Napomenuo je da je takva tama žeđ za osvetom i mržnja koja kalja ruke onih koji bi vlastitim autoritetom ispravljali zlâ i nepravde, tama onih koji otupljuju na bol i patnju tolikih žrtava.

Svjestan duboke potrebe svoga stada za riječima prosvjetljenja, koje bi ukazale na smjer i ljepotu ljudskog postojanja, papa Franjo je potaknuo vjernike da se uzdaju u Gospodina čija je riječ plodonosna, pa i ondje gdje neprijateljstvo ljudske tame uništava i otima. Moramo opet jedni na druge gledati kao na braću i sestre, suputnike, suradnike u tom zajedničkom zadatku koji je domovina. Ostavite iza sebe sebičnost, strahove i paraliziranost, te postanite umješnici mira, promicatelji života – rekao je Papa.

Kolumbijska Vlada i Revolucionarne oružane snage Kolumbije postigle su 2016. godine mirovni sporazum nakon četiri godine pregovora. U višedesetljetnom sukobu između države i gerilskih skupina poginulo je oko 300 tisuća ljudi, a više od 7 milijuna je interno raseljeno.

Izvor: Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh