Vijesti

PAPA NA TWITTERU // „Europa ima divnu duhovnu baštinu, jedinstvenu na svijetu, koja zaslužuje da bude ponovno istaknuta zanosnom i novom svježinom!”

Foto: Pixabay

 

Uz jučerašnju svetkovinu zaštitnika Europe, svetoga Benedikta, Sveti je Otac na svome profilu na Twitteru uputio prigodnu poruku ohrabrenja

Europa se trenutno suočava s velikim poteškoćama

Europa ima divnu duhovnu baštinu, jedinstvenu na svijetu, koja zaslužuje da bude ponovno istaknuta zanosnom i novom svježinom – tweet je pape Franje koji je objavio 11. srpnja, na dan svetoga Benedikta, zaštitnika Europe. Na Papine se riječi, u razgovoru za našu radijsku postaju, osvrnuo kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, te kazao da su one vrlo važne, posebno u ovom trenutku, s obzirom da se Europska unija suočava s teškoćama pred očima sviju.

Europa u cijelosti predstavlja ‘veliku baštinu’

Te riječi stoga dolaze kao važan poziv, veliko ohrabrenje za europski put – napomenuo je kardinal te dodao – Trebale bi doći do uma, do srca – čemu se svi nadamo – glavnih odgovornih, kako bi se prije svega osobno uvjerili u veliku baštinu koja je Europski kontinent u cijelosti; dakle, unija, hod Europske unije. Katkada se stječe dojam da ta svijest nije tako sjajna i jasna kao što je bila u srcu otaca utemeljitelja – primijetio je kardinal – Ali bez te svijesti, bez toga uvjerenja sve postaje mnogo teže.

„Kada se izgubi prvotni identitet, više ne znamo tko smo…”

Na novinarovu primjedbu da se Europa danas čini nekako umorna i povučena, kardinal je istaknuo da kada se izgubi prvotni identitet, više ne znamo tko smo. Tada ponestane i zanosa, jer se dolazi do gubljenja, ne znamo kamo trebamo ići, tko smo, što nam je činiti. To je narav stvari, i to vrijedi za Europu u cijelosti, kao i za samo jednu zemlju, i za bilo kojega pojedinca.

Korijeni Europe

Pitanje o našim kršćanskim korijenima zapravo nije akademsko ili, još gore, kampanilističko – dodao je kardinal. Riječ je upravo o pitanju o tomu što smo, što je Europa u svojim korijenima, u svojemu pozivu i poslanju, za koje Papa napominje da je univerzalno. A to je vrlo važno – istaknuo je na kraju predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh