Vatikan

OTVOREN PUT DO KANONIZACIJE

Papa Franjo priznao čudo po zagovoru blaženog Carla Aticusa Riječ je o čudesnom ozdravljenju 21-godišnje djevojke koja je nakon teške ozljede glave u nesreći bila nadomak smrti

Slika prikazuje blaženog Carla Atticusa
Foto: ROME REPORTS in English/ YouTube, snimka zaslona

 

Primivši u audijenciju kardinala Marcella Semerara, papa Franjo je odobrio dekrete koji otvaraju put do kanonizacije blaženoga Carla Acutisa i blaženoga oca Giuseppea Allamana. Osim njih svetima će biti proglašena i skupina franjevaca, mučenika u Damasku 1860. godine, dok će blaženima biti proglašen jedan misionar Predragocjene krvi i dva mučenika komunizma, piše Vatican News.

Kanonizacija blaženika

Na redovnom javnom konzistoriju papa će odrediti datum kanonizacije blaženoga Carla Acutisa i Giuseppea Allamana. Odlučio je to primivši 23. svibnja kardinala Marcella Semerara, pročelnika Dikasterija za proglašenje svetih, te potpisujući Dekrete koji se odnose na mladića sahranjenoga u Asizu i na utemeljitelja Misionara Marije Utješiteljice. U priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice navodi se također da je papa Franjo odobrio i dekrete za kanonizaciju blaženog Emanuelea Ruiza i sedmorice drugova, iz Reda manje braće, te tri vjernika laika, ubijenih iz mržnje prema vjeri u Damasku, u Siriji, 1860. godine.

Blaženi Carlo Acutis rođen je 3. svibnja 1991. u Londonu u Engleskoj, a preminuo je 12. listopada 2006. u talijanskoj Monzi, nakon što je obolio od leukemije u dobi od 15 godina. Papa Franjo proglasio ga je blaženim 2020. u Asizu, u koji je Karlo često hodočastio. Tamo se nalaze i njegovi posmrtni ostaci, javlja Vatican News.

Čudo

Upravo u Asizu započinje nesvakidašnja priča o čudu koje će dovesti do Carlove kanonizacije. Među brojnim hodočasnicima, na njegovu se grobu 8. srpnja 2022. nalazi i jedna žena, Liliana iz Kostarike. Kleči, moli se i ostavlja pismo, riječi nade. Naime, šest dana prije, 2. srpnja, njezina je kći Valeria pala s bicikla dok se vraćala kući u središtu Firence, gdje studira od 2018. godine. Posljedica pada je vrlo ozbiljna trauma glave; slijedi operacija, uklanjanje desne zatiljne kosti radi smanjenja pritiska, i vrlo slaba nada za preživljavanje.

Počela spontano disati

Tog 2. srpnja Lilianina tajnica počinje se moliti blaženom Carlu Acutisu, a 8. srpnja sâma Liliana odlazi u Asiz. Istog dana iz bolnice su javili: Valeria je ponovno počela spontano disati, sutradan se počela micati i djelomično govoriti. Deset dana poslije, 18. srpnja, CT je pokazao da je krvarenje nestalo, a 11. kolovoza Valeria je prebačena na rehabilitacijsku terapiju. Već nakon samo tjedan dana bilo je jasno da je potpuni oporavak blizu. Tako 2. rujna, majka i kći ponovno hodočaste u Asiz na Carlov grob kako bi mu zahvalile za njegov zagovor.

 

 

 

 

Izvor: Vatican News

Za Book.hr priredila A. P.

 

 

 

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh