Vijesti

Papa Franjo: „Naša vjera je konkretna”

Foto: Pixabay

„Neka nam Gospodin svima da ovog uskrsnog Duha, da hodimo … u slobodi naviještanja Isusa Krista onakvim kakav je i došao – u tijelu”

Iz današnje propovijedi pape Franje pred okupljenim vjernicima u kapeli Doma svete Marte u Vatikanu

 

„Naša vjera i stvari koje se naše vjere tiču jesu konkretne, kao što je konkretno utjelovljenje Riječi Božje koja nije postala idejom nego tijelom – mesom”, kazao je Papa. „Konkretnost upućuje i na tvarnost i zbilju te našoj vjeri tako daje vjerodostojnost.

Mi ponekad zaboravimo da je naša vjera konkretna – Riječ je postala tijelom, nije postala idejom, nego tijelom. I kada recitiramo Vjerovanje, govorimo o konkretnim stvarima: ‘Vjerujem u Boga Oca, koji je stvorio nebo i zemlju; vjerujem u Isusa Krista koji je rođen, koji je umro… sve su to konkretne stvari”, rekao je Sveti Otac te nastavio: „Naše vjerovanje ne kaže: vjerujem da trebam učiniti ovo ili ono, ili da su stvari ovakve ili onakve za ove ili one – Ne! Riječ je o konkretnim stvarima”, ponovio je papa Franjo te dodao: „Konkretnost vjere, koja vodi prema slobodi, prema svjedočenju – sve do mučeništva; koja se protivi kompromisima ili idealizaciji vjere”, istaknuo je Papa.

„I tako su zatvoreni u racionalistički mentalitet, koji nije završio s njima jer u povijesti Crkve se pojavljuje toliko puta… I sama je Crkva – koja je osudila racionalizam i prosvjetiteljstvo, nakon toga toliko puta zapala u teologiju onoga ‘može se – ne može se’; onoga ‘do ovdje – do ondje’; te je zaboravila na snagu i slobodu Duha, ono rođenje od Duha koji daje slobodu – slobodu propovijedanja i naviještanja da Isus Krist jest Gospodin”, kazao je papa Franjo.

„Vjetar puše kamo želi i čuješ mu zvuk, ali ne znaš odakle dolazi ni kamo ide. Tako je sa svim svakim koji je rođen od Duha”, ponovio je Papa riječi iz današnjeg evanđeoskog odlomka: „čuje mu zvuk, slijedi vjetar, slijedi glas Duha bez znanja o tome kamo ide ili gdje će završiti. Jer opredijelio se za konkretnost vjere i za rođenje u Duhu i od Duha”, kazao je Sveti Otac.

„Neka nam Gospodin svima da ovog uskrsnog Duha, da hodimo ulicama Duha bez kompromisa, bez ukočenosti, u slobodi naviještanja Isusa Krista onakvim kakav je i došao – u tijelu”, kazao je između ostalog papa Franjo.

Izvor: Vatikanski radio; Book.hr

Najčitanije

Na vrh