Vijesti

AUDIJENCIJA U VATIKANU

Papa Franjo: Iskorištavanje radnika smrtni je grijeh! „Jao vama! Tražiti popuste, biti nepošten u davanju plaće i u svemu onome što se mora platiti, to je grijeh. Netko će reći: 'Oče, idem na misu svake nedjelje, idem u onu katoličku udrugu i molim devetnicu…' Ali, ako ne plaća? Ta je nepravda smrtni grijeh…“

Papa Franjo Iskorištavanje radnika smrtni je grijeh!

Foto: Shutterstock

 

Osvrnuvši se na prvo čitanje jučerašnje liturgije, iz poslanice svetoga apostola Jakova, u kojem se govori o tomu kako su vapaji i protesti neplaćenih radnika došli do ušiju Gospodina, Papa je ponovio ono što je apostol rekao bogatima, ne koristeći polovične riječi, nego govoreći snažno. Podsjeća, naime, na propadljivost bogatstva.

Siromaštvo je u središtu evanđelja

„Jao vama bogataši, rekao je Isus u Lukinom evanđelju“, istaknuo je Sveti Otac. „Kad bi netko danas tako propovijedao, sutra bi u novinama pisalo da je taj svećenik komunist. Ali, siromaštvo je u središtu evanđelja. Propovijed o siromaštvu u središtu je Isusove propovijedi: ‘Blaženi siromašni’ to je prvo blaženstvo. To je osobna karta kojom se Isus predstavlja kada se vraća u svoje selo i sinagogu u Nazaretu govoreći: Duh Gospodnji na meni je, poslan sam navijestiti Radosnu vijest siromasima. Međutim, tijekom povijesti uvijek se nastojalo izbjegavati tu propovijed o siromaštvu vjerujući da je to društvena i politička stvar. Ne, to je čisto evanđelje!“

„Bogatstvo je idolopoklonstvo, sposobno je zavesti. Isus kaže da se ne može služiti dvojici gospodara: ili služite Bogu ili služite bogatstvu; bogatstvu daje kategoriju gospodara, jer bogatstvo vas obuzme i ne popušta, i ide protiv prve zapovijedi: ljubi Boga čitavim srcem“, naglasio je Papa.

„Bogatstvo je i protiv druge zapovijedi jer uništava skladan odnos među nama ljudima, uništava život, uništava dušu“, rekao je Sveti Otac i podsjetio na prispodobu o bogatašu koji je mislio na udoban život, slavlja i raskošnu odjeću, i prosjaku Lazaru koji nije imao ništa. Bogatstvo uništava sklad među braćom, ljubav prema bližnjemu i čini nas sebičnima.

„Jao vama koji iskorištavate radnike!“

„Apostol Jakov upozorava na plaće radnika koji su radili kod bogataša i nisu bili plaćeni; netko bi ga mogao zamijeniti sa sindikalistom. Međutim, apostol govori po nadahnuću Duha Svetoga. U Italiji također ljudi ostaju bez posla da bi se spasio veliki kapital. To je protiv druge zapovijedi, i tko to čini: Jao njemu! To kaže Isus. Jao vama koji iskorištavate radnike i njihov rad, koji plaćate na crno, koji ne plaćate doprinose zdravstvenog i mirovinskoga osiguranja i koji ne dajete godišnji odmor“, rekao je Sveti Otac.

„Jao vama! Tražiti popuste, biti nepošten u davanju plaće i u svemu onome što se mora platiti, to je grijeh. Netko će reći: ‘Oče, idem na misu svake nedjelje, idem u onu katoličku udrugu i molim devetnicu…’ Ali, ako ne plaća? Ta je nepravda smrtni grijeh. Ako ne plaća, nije u Božjoj milosti, to kaže Isus i to kaže apostol Jakov. Zbog toga vas bogatstvo udaljava od druge zapovijedi, od ljubavi prema bližnjemu“, istaknuo je papa Franjo.

Izvor: Vatican News

Priredila Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh