Duhovnost

ANGELUS: PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Papa Franjo: Gospodin je naše svjetlo, pripravimo se molitvom za Njegov dolazak Upravo takvim iščekivanjem punim osjećaja i mi se želimo pripremiti dočekati Isusa: za Božić kojeg ćemo proslaviti za koji tjedan; na kraju vremena kada će se vratiti u slavi; svakoga dana kad nam On dolazi ususret u Euharistiji, u svojoj Riječi, u braći i sestrama...

Foto: Ashwin Vaswani, Unsplash

 Foto: Ashwin Vaswani, Unsplash

 

Pročitajte nagovor pape Franje, izrečen prije molitve Angelusa na Prvu nedjelju došašća 3. prosinca 2023.

„Draga braćo i sestre, dobar dan! Danas, prve nedjelje Došašća u kratkom Evanđelju kojeg nam liturgija donosi, Isus nam čak tri puta upućuje jednostavni i izravni poticaj: „Bdijte“.

Smisao kršćanske budnosti

Tema je dakle budnost. Kako bismo to trebali shvatiti? Ponekad o ovoj vrlini razmišljamo kao o stavu kojeg pokreće strah od neminovne kazne, kao da neki meteor treba pasti s neba i prijeti i ako se ne sklonimo na vrijeme, pogodit će nas. Ali to svakako nije smisao kršćanske budnosti!

Isus to opisuje prispodobom, govoreći o gospodaru koji će se vratiti i o njegovim slugama koji ga iščekuju. U Bibliji je sluga gospodareva „osoba od povjerenja“, s kojom je često povezan odnos suradnje i privrženosti. Sjetimo se samo da je Mojsije nazvan Božjim slugom te da i Marija za sebe kaže: „Evo službenice Gospodnje“.

Želja za susretom

Dakle, budnost slugu nije sačinjena od straha, već od želje, u iščekivanju trenutka kada će se krenuti ususret gospodinu koji dolazi. Oni su spremni za njegov povratak jer ga vole, jer u sebi gaje želju da dom bude udoban i uredan: sretni su što će ga vidjeti do te mjere, da taj njegov povratak postaje slavlje za čitavu veliku obitelj kojoj pripadaju.

Upravo takvim iščekivanjem punim osjećaja i mi se želimo pripremiti dočekati Isusa: za Božić kojeg ćemo proslaviti za koji tjedan; na kraju vremena kada će se vratiti u slavi; svakoga dana kad nam On dolazi ususret u Euharistiji, u svojoj Riječi, u braći i sestrama, osobito u najpotrebitijima.

Pripremimo svoja srca

Dakle, tijekom ovih tjedana, na osobit način pripremimo dom u svome srcu, kako bi bio uredan i gostoljubiv. Naime, bdjeti znači imati spremno srce. To je stav stražara koji ne će dopustiti da ga umor svlada, neće zaspati, već ostaje budan iščekujući svjetlo koje dolazi.

Gospodin je naše svjetlo i lijepo je pripraviti srce molitvom kako bi ga primilo i ugostiti ga ljubavlju, dvije pripreme zbog kojih će se osjećati ugodno.

Gospodin je naše svjetlo i lijepo je pripraviti srce molitvom kako bi ga primilo i ugostiti ga ljubavlju, dvije pripreme zbog kojih će se osjećati ugodno. Kažu da je sv. Martin iz Toursa, čovjek molitve nakon što je dao pola svojeg plašta siromahu, sanjao Isusa ogrnutog upravo tom polovicom plašta kojeg je bio poklonio. Eto lijepog programa za Došašće: susresti Isusa koji dolazi u svakom bratu i sestri koji nas trebaju i podijeliti s njima ono što možemo: slušanje, vrijeme, pomoć.

Predragi, dobro nam je danas zapitati se kako pripremiti svoje srce za Gospodina. Možemo to učiniti pristupanjem Njegovom Oproštenju, Njegovoj Riječi, Njegovom Stolu, pronalazeći vremena za molitvu, prihvaćajući Ga u potrebitima. Gajimo Njegovo iščekivanje tako da nas ne rastresaju mnoge nepotrebne stvari i bez da stalno prigovaramo, već čuvajući srce budnim, tj. željnim Njega, svjesnim i spremnim, željnim da ga sretne.

Djevica Marija, žena koja čeka, neka nam pomogne primiti Njenog Sina koji dolazi.

Izvor: Laudato TV

Za Book.hr priredila A. P.

Preporučujemo knjigu „Franjo među vukovima“ autorâ Marca Politija.

Knjigu do 22. prosinca možete nabaviti po 20% sniženijoj cijeni nego inače. Samo trebate posjetiti webshop naše Biblioteke Figulus ovdje.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh