Aktualnosti

TIJEKOM BISKUPSKE SINODE

Papa Franjo: Crkva služi svima, teški je grijeh izrabljivati najslabije „Crkva klanjateljica i Crkva služenja, koja pere noge ranjenom čovječanstvu, prati krhke, slabe i odbačene na njihovu putu, s nježnošću ide ususret najsiromašnijima", poručio je

Foto: Ashwin Vaswani, Unsplash

Foto: Ashwin Vaswani, Unsplash

Ako ste slučajno propustili ili niste upućeni u ove riječi pape Franje, donosimo vam podsjetnik. Tijekom završetka prve sesije XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode u Bazilici svetoga Petra u Vatikanu papa Franjo je 29. listopada izrekao veoma bitne činjenice.

Kristov namjesnik na zemlji podsjetio je kako je Crkva služiteljica svima, pogotovo najmanjima.

Crkva – luka milosrđa

„Crkva koja nikada ne traži potvrdu o dobrom vladanju, nego prihvaća, služi, voli. Crkva otvorenih vrata koja je luka milosrđa. Crkva klanjateljica i Crkva služenja, koja pere noge ranjenom čovječanstvu, prati krhke, slabe i odbačene na njihovu putu, s nježnošću ide ususret najsiromašnijima“, poručio je papa Franjo, prenosi VaticanNews.va.

U ovom „razgovoru Duha“, kazao je papa Franjo u homiliji, mogli smo doživjeti nježnu Gospodinovu prisutnost i otkriti ljepotu bratstva, slušali smo jedni druge i nadasve, u bogatoj raznolikosti naših priča i naših osjećaja, slušali smo Duha.

Iznad svega volite, rekao je Papa u svom razmišljanju, jer ljubav je prva zapovijed, pokretačko središte, nadahnjujuće načelo.

„Ljubi Boga cijelim svojim bićem i ljubi bližnjega kao sebe samoga, to je načelo i temelj od kojeg sve počinje”, rekao je Papa.

Ali kako pretočiti u djelo taj polet ljubavi? Klanjanjem jer je to prvi odgovor koji možemo dati na besplatnu i iznenađujuću Božju ljubav. Štovanje zapravo znači priznati da je Bog smisao življenja: temelj naše radosti, razlog naše nade, jamac naših sloboda. Da, klanjajući se njemu, ponovno otkrivamo sebe slobodnima. Zato je ljubav prema Gospodinu u Svetom pismu često povezana s borbom protiv svakog idolopoklonstva, navodi VaticanNews.va.

Borba protiv idolopoklonstva

Uvijek se moramo boriti protiv idolopoklonstava, upozorio je papa Franjo; svjetovnih idolopoklonstava, koja često proizlaze iz osobne taštine, kao što su žudnja za uspjehom, samopotvrđivanje pod svaku cijenu, pohlepa za novcem, zamamnost karijerizma; ali i idolopoklonstva prerušena u duhovnost. Budno pazimo, napomenuo je Papa, kako nam se ne bi dogodilo da sebe stavimo u središte umjesto Njega.

Ljubiti Boga i druge

Drugi glagol koji je Papa naveo jest služiti, odnosno ljubiti Boga i druge. Ne postoji istinsko vjersko iskustvo koje je gluho na vapaj svijeta. Nema ljubavi prema Bogu bez sudjelovanja u brizi za druge, u protivnom se javlja opasnost farizejstva, rekao je rimski biskup.

Crkva služenja, to je ono što želi papa Franjo, Crkva koja pere noge ranjenom čovječanstvu, prati krhke, slabe i odbačene na njihovu putu, s nježnošću ide ususret najsiromašnijima.

Naše misli idu onima koji su žrtve ratnih zločina; na patnju migranata, na skrivenu bol onih koji su sami i grcaju u siromaštvu; na one koji su shrvani teretom života; na one koji više nemaju suza, na one koji nemaju glasa.

Mislim – dodao je Papa – koliko se puta iza lijepih riječi i uvjerljivih obećanja daje prednost oblicima iskorištavanja ili se ništa ne poduzima da ih se spriječi. Težak je grijeh iskorištavati najslabije.

Crkva je služiteljica svima

To je Crkva o kojoj smo pozvani sanjati: Crkva koja je služiteljica sviju, služiteljica najmanjih, ponovio je papa Franjo. Više sinodalna i misionarska Crkva. Papa je zahvalio svima koji su bili dio skupštine na zajedničkom putu, slušanju i dijalogu. Uz zahvalu Sveti Otac je poželio da i dalje svi rastemo u klanjanju Bogu i u služenju bližnjemu. Klanjati se i služiti, naglasio je.

Neka nas Gospodin prati na tome putu!, zaključio je papa Franjo.

Izvor: Vatican News

Za Book.hr priredila A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh