Vijesti

Papa Franjo članovima „Katoličke Akcije”: „Bez straha tražite dijalog s onima koji žive oko vas”

Foto: Pixabay

Papa Franjo je jutros na Trgu sv. Petra primio desetke tisuća članova „Katoličke Akcije” u Italiji („Azione Cattolica”) povodom 150. godišnjice njezina postojanja

Oko pola milijuna talijanskih katolika članovi su udruge „Katolička Akcija”, što ju čini najvećom laičkom udrugom u toj zemlji. Nastala je u 19. stoljeću, za vrijeme političkih i društvenih previranja, a nastojala je organiziranim djelovanjem vjernika laika unijeti kršćanske vrjednote na sva područja ljudskoga života.

„Svatko može dati svoj doprinos…”

Sveti je Otac podsjetio da ovakve obljetnice ne služe samo za gledanje u prošlost ili udobno smještanje u naslonjač. Sjećanje nam pomaže posvijestiti koliko je ljudi zajedno bilo na putu i koliko ih dan-danas zajedno ide tim putom.

Potom je govorio o važnosti povezanosti između opće i mjesne Crkve, a upravo „Katolička Akcija” utjelovljuje tu vezu. Posebno se poziv laika sastoji u tome da svoju svetost žive u svakodnevici. Nemojte se umoriti ići putom na kojem može rasti istinska sinodalnost, način bivanja narodom Božjim, gdje svatko može dati svoj doprinos pozornim, promišljenim, izmoljenim tumačenjem znakova vremena kako bi se mogla prepoznati i živjeti Božja volja – kazao je Papa.

Upozorio je da župa nije privremena struktura, nego je upravo posredstvom nje Crkva prisutna u svakodnevici i postaje mjesto pomoći, ljubavi prema bližnjemu te pratnje. Sveti je Otac napomenuo da bi ta laička udruga trebala pomoći da župa ne postane nezgrapna i zatvorena struktura, nego da bude u stalnom doticaju s ljudima.

„Bez straha tražite dijalog s onima koji žive oko vas”

Treba sijati „sjeme evanđelja” i ne ograničiti se na samoočuvanje. Potreban je misionarski duh. Sijte dobro sjeme Evanđelja u svijetu služenjem u ljubavi, političkim angažmanom, strašću za obrazovanjem i susrećući se sa svijetom kulture – potaknuo je papa Franjo, dodavši da nitko nije izuzet od dužnosti brige za siromašne i socijalnu pravdu.

Budite otvoreni za stvarnost koja vas okružuje i bez straha tražite dijalog s onima koji žive oko vas, koji su drugačijeg mišljenja, ali koji poput vas žele mir, pravdu i bratstvo – kazao je Sveti Otac te na kraju istaknuo da putem dijaloga izgrađujemo mir, skrbeći se za sve i razgovarajući sa svima.

Najčitanije

Na vrh