Vijesti

NA ANGELUSU

Papa Franjo: Bog je pun iznenađenja Gospodin nas danas potiče na stav vjere koji nadilazi naše projekte, računice, prognoze - istaknuo je papa Franjo za vrijeme podnevnog nagovora u kojem je promišljao o današnjem evanđeoskom odlomku (Mk 4, 26-34), a u kojem Isus svojim učenicima, pomoću kratkih prispodoba, nastoji približiti kraljevstvo Božje i dinamiku njegova rasta…

„Kraljevstvo Božje je poput sjemena koje raste vlastitom snagom; ono je poput gorušičina zrna koje postaje najveće među svim povrćem“, rekao je papa Franjo za vrijeme jučerašnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu, javlja Vatican News. U središtu Papina razmišljanja bio je odlomak iz četvrtog poglavlja Evanđelja po Marku u kojem Isus pomoću kratkih prispodoba svojim učenicima nastoji približiti kraljevstvo Božje i dinamiku njegova rasta.

Bog uvijek spašava

U prvoj prispodobi Isus govori da je kraljevstvo Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. „Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve“ (Mk 4,27-29).

Papa je objasnio poruku prispodobe: Isusovim propovijedanjem i djelovanjem naviješta se kraljevstvo Božje, ono je ušlo u polje svijeta i raste te se razvija samo od sebe, u skladu s vlastitim kriterijima koji čovjeku nisu dokučivi. Ono u svom rastu i klijanju u povijesti ne ovisi toliko o djelovanju ljudi, već je prije svega izraz Božje moći i dobrote, djelovanja Duha Svetoga koji nosi naprijed kršćanski život u narodu Božjem – kazao je Sveti Otac. Papa Franjo napomenuo je da se ponekad čini kako povijest sa svojim događajima i protagonistima ide u suprotnom smjeru od plana Oca nebeskoga koji želi pravdu, bratstvo i mir za svu svoju djecu. No mi smo pozvani živjeti ova vremena kao razdoblja kušnje, nade i budnog iščekivanja žetve.

Zapravo, kako jučer tako i danas, kraljevstvo Božje raste u svijetu na otajstveni, iznenađujući način, te otkriva skrivenu snagu malenog sjemena, njegovu pobjedničku životnost. Unutar preokreta osobnih i društvenih događaja, koji ponekad kao da označavaju brodolom nade, trebamo se nastaviti pouzdavati u ponizno, ali moćno Božje djelovanje. Zato u trenucima tame i u teškoćama ne smijemo klonuti duhom, nego ostati usidreni u vjernosti Bogu, u njegovoj prisutnosti koja uvijek spašava. „Zapamtite ovo: Bog uvijek spašava. On je spasitelj“, naglasio je Sveti Otac.

Nepredvidiva Božja logika

U drugoj prispodobi Isus govori kako je kraljevstvo Božje „kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske“ (Mk 4, 31-32). Papa Franjo rekao je da nama nije lako shvatiti tu logiku Božje nepredvidivosti i prihvatiti je u našem životu.

Međutim, Gospodin nas danas potiče na stav vjere koji nadilazi naše projekte, računice, prognoze. Bog je uvijek Bog iznenađenja. Riječ je o pozivu da se velikodušnije otvorimo Božjim planovima, kako na osobnoj tako i na razini zajednice. U našim zajednicama trebamo biti pozorni na male i velike prilike za dobro, koje nam Gospodin nudi, tako što ćemo dopustiti da budemo uključeni u njegovu dinamiku ljubavi, prihvaćanja i milosrđa prema svima.

„Autentičnost poslanja Crkve ne ostvaruje se po uspjehu ili rezultatima, nego tako što se hrabro ide naprijed s pouzdanjem i poniznim predavanjem Bogu. To je svijest da smo malena i slaba oruđa koja u Božjim rukama i pomoću njegove milosti mogu činiti velika djela, noseći naprijed njegovo Kraljevstvo, koje je pravda, mir i radost u Duhu Svetomu. Neka nam Djevica Marija pomogne biti jednostavnima i pozornima, kako bismo svojom vjerom i djelovanjem surađivali u razvoju kraljevstva Božjega u srcima i u povijesti“, zaključio je papa Franjo.

Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh